"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Sunday, August 31, 2008

mati itu pasti~

bismillah..

'1 new message'

'view'

'salam,smlm kta dh khilngn seorg shbt, _ _ _ _ _ _ _ stdnt 1st year engine ..
arwah trjatuh dr tgkt 3 bgunan annex..
sdkhkn ALFATIHAH kpd arwah'

'Aug. 31 2008 07:37 pm'


innalillah.. itu saja yg terluah saat menerima perkhabaran.. tp, betul ke? annex? macam mana? kenapa? mcm2 persoalan yg timbul di minda yang jawapannya telah Rabbul a'lamin berikan, 'kun fayakun'.. bila Dia kata jadi, maka jadilah ia.. subhanallah..

kte amik henset abah, call ain, roomate kte. 'panjang ceritanya..' 'ramai brothers berkerumun dkt laluan tu.. sisters berapa org ja' penjelasan yang hampir 10 minit. sohih. rasa mcm baru sangat dengar girang tawa shake bercerita tentang arwah masa kali pertama mereka bersua..

smalam waktu lunch di Mid selepas reunion maktab, kami bincang pasal ni..

dahlia: 'ingat kak iris? senior puteri wilayah?'
kte : 'emm.. name biase denga. kakak dorm kte ke?'
dahlia: 'kakak kak ayu, tak silap.. tak pastilah'
kte : 'kenape dengan kak iris?'
dahlia: 'dpt berita, die dah meninggal'
kte : '...' 'innalillah..'


sungguh mati itu tak kenal siapa..

kte : 'ingat rai..?'
dahlia: 'rai mana..?'
muhsonat: 'die stdnt akademik, bkn aliran'
kte : 'rai yg slalu dtg kelas ckp psl badminton, rai kak ejat'
dahlia: 'ingat kot..'
kte : 'kte dpt berita dr junior, die pun dah meninggal bulan mei hari tu. kemalangan.'
dahlia: 'bln mei tahun ni? baru lg...'



sungguh mati itu tak kenal waktu..

dahlia: 'kwn adik kte mninggal waktu cuti hari tu..'
kte : 'sekolah mana?'
dahlia: 'adik kte, kt puteri wilayah..'
kte : 'ouh...' '...'
dahlia : 'balik2 sekolah tgk2 dah takda'
kte : 'sebab..?'
dahlia : 'kene gelek lori'


sungguh mati itu tak kenal usia..

kte : 'ramai dah yg baya2 kte meninggal sekarang..'
dahlia : 'a'ah.. takut..'
kte : 'bace paper pasal kapal terbang terhempas kt langkawi?'
dahlia :'yg mane, ye? kenape?'
kte : 'juruterbang pelatih tu, baru 20 tahun. ank mara kte jgk. stdnt mrsm taiping'


sungguh mati itu tak kira di mana..

'bila pula tibanya giliran aku?' 'bagaimana keadaan kembali ku nanti?' 'adakah dalam peluk kasih Mu atau... nauzubillahi min dzalik'.. 'mati itu terlalulah sakit.. di dalam kubur amatlah sempit..'

bait lirik nyanyian hijjaz bermain di bibir.. ya Allah...

'Allahummakhtim lana bi husnil khotimah. wa laa takhtim 'alaina ya Allah bi su'il khotimah..'

peringatan dari Allah buat diri yg sering lalai dan leka.. usia muda tak menjanjikan kehidupan dunia yang lama.. sesungguhnya mati itu pasti.. bila, di mana atau bagaimana bukanlah urusan kita sebagai makhluk.. carilah bekalan taqwa kerana hanya itu yang dapat mnyelamatkan kita di sana.. wallahualam..

5 comments:

nusaibah said...

Innalillahiwainnailaihiroji'un..

Sesunguhnya daripaNya kita datang dan kepadaNyalah kita kan kembali...

syukran awi for da post...

sungguh mati itu tidak mengenal siapa , waktu , usia dan di mana..

dan sungguh malaikat maut itu menjenguk kita 70 kali sehari..

Moga kita tergolong dalam golongan yang mendapat rahmat dan ampunan dariNYA... amin ya rabbal alamin...

wardatul asrar said...

moga kembali dlm husnul khotimah dan tergolong dalam golongan org2 yg soleh..

insyaAllah, ameen~

ameeraHdianA said...

post yg mantap dan menyentuh hati..bravo dear sis..
same2 kite d0akan mereka di sana..moga kita hidup dan mati dlm iman..amin ya Rabbal alamin...
sesungguhnya kpdNya lah kta akan dikembalikan..

imran said...

[3:185]. thx 4 d reminder.

najibah kazmin said...

kak meddi:

ameen.. moga sama2 capai mardhotillah.

imran:

welcome.. sama2 amek ibrah