"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Wednesday, July 24, 2013

StuDent Diary: ada apa dengan dentistry (II)?

bismillah..

[this post gonna be very diary-like, santai-manglish-style. heh]

Assalamualaikum pembaca wardatul asrar sekalian. terima kasih. terima kasih. terima kasih, sudi singgah. maafkan saya andai pengisian kat sini ada yang mengambil waktu emas kalian.

setelah sekian lama... hampir 2 tahun juga.. akhirnya tibalah sambungan 'ada apa dengan dentistry II'

kindly check my ancient post on 'ada apa dengan dentistry' ;)

teaser....
dizzcusting? no? yes? cool huh.

entri ini saya akan fokus kepada tahun klinikal pula InshaAllah.

selepas di survey dalam kalangan seniors, tahun pertama klinikal adalah antara tahun yang paling mencabar-selain tahun akhir.

phew.. *kesatpeluh*

tapi sangat menarik. percayalah... :) adik-adik yang bakal memulakan praktikal, All The best!


dental subject & clinical practice

8 dental subjects yang akan di pelajari dan masuk dalam end-block exam iaitu conservative dentistry, oral surgery, prosthodontics, paedodontics, dental public health, orthodontics, periodontics & oral pathology.

tahun ni lah kita akan mula merawat pesakit sebenar. no more dummy/phantom/patung yang boleh kita aci cabut jaw dan buat cavity di luar mulut dummy << not goodbelajar macamana nak communicate dengan pesakit sebenar & melayan karenah manusia yang pelbagai. daripada orang dewasa sampailah ke anak kecil.

jadinya... kena sangat-sangat banyak sabar dan doa yang tak putus supaya senang dapat kes dan pesakit, dapat pesakit yang beri kerjasama. jangan sesekali 'kedekut pesakit'. kalau kita ada pesakit lebih, kongsilah dengan kawan-kawan. kita bantu orang, InshaAllah Allah akan bantu kita dan permudahkan segala urusan kita :)

rawatan yang kita akan buat untuk tahun pertama klinikal adalah;

-tampalan
-cabutan/ assist minor oral surgery
-buat gigi palsu
-scaling atau cuci gigi
-rawatan kanak-kanak


[awesome patient with awesome dentist-to-be]


peace <3 p="">
Imani watching Pocoyo (?)
baby-sitting. ibu tengah buat treatment..

medical subject & posting

selain daripada dental subject & practical di dental clinic, kita juga akan belajar subject General Medicine & General Surgery; and posted to Medical & Surgical ward at the same time for the whole year.

awal-awal tu macam pening-pening itik sikit dengan medical subject ni sebabnya, kita (dental student) boleh kata 'zero' dalam ilmu penyakit awam.

pada masa yang sama kita kena belajar jenis-jenis penyakit (yang mana medical student belajar di waktu pra-klinikal), belajar ambil history pesakit & belajar systems examination pesakit untuk sampai kepada diagnosis.


"sibuk tak?"

bohonglah kalau saya katakan 'tidak'.

8-10 am: kuliah. 10 am-1pm: rawat pesakit. 1pm-2pm: lunch hour, tapi selalunya akan bertukang di makmal nak siapkan gigi palsu. 2pm-5pm: rawat pesakit dan curi-curi buat kerja makmal sampai makmal tutup.

kalau esoknya subject medical, malam tu kena ke hospital cari case presentation & persiapkan emosi dan ilmu nak deal dengan pesakit di hospital pula. weekend kadang gigih juga ke hospital. 'berat' sikit nak cover medical subjects ni.

balik bilik; 'black-out'. serius penat physically & emotionally.

but Alhamdulillah.. we are still breathing, yo! :) our seniors too..


pesanan akhir saya...

Ijlis bina wa nu'min saah- (Ayuhlah kita) duduk bersama dan beriman sejenak

supaya kita dapat mencari makna hidup di sebalik kesibukkan kita sebagai dental students. supaya kita saling mengingatkan tujuan asal penciptaan kita di dunia. supaya ada masa yang kita peruntukkan untuk tazkiyah nafs dan merenungi akhirat.

Ingat, tujuan hidup kita adalah untuk mati.

"ramai orang yang merancang kehidupan (walau hidup itu belum pasti) mereka tetapi sangat sedikit orang yang merancang kematian (sedang mati itu pasti)" 

apalah bezanya kita dengn manusia lain kalau sekadar ke kelas, balik kelas, dental practice, score tinggi-tinggi tapi takda value untuk agama?

kita nak jadi Muslim Dentist- Dentist yang ada nilai tambah dalam bidang agama. Ianya tak berlaku dengan angan-angan tetapi melalui ilmu dan kesedaran.

Jom, kita!

No comments: