"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Saturday, March 29, 2014

StuDent Diary: Promotional Exam

Bismillah..

2 hari 'study days' sebelum End Block 3 Exam. Maknanya, isnin ni mula exam; 8 kertas, isnin hingga jumaat.

Bismillahi tawakkaltu 'ala Allah..

Untuk tahun 4 ni, kami takda professional exam tapi ada promotional exam.

Bezanya?

Promotional exam ni sepenuhnya praktikal. Ada 3 department core yang terlibat untuk melayakkan atau mem-promote-kan anda ke tahun 5.


I- Oral Surgery [checked on 3/3/2014]

Kena suntik ubat bius (block technique)
Buat cabutan mudah atau pembedahan mulut
Viva- soalan yang saya dapat;

"What is vasovagal attack and how to manage it?" beserta soalan anak-anak yang bertubi-tubi. Mechanism of action, clinical features, physiological changes, emergency measures, semua kena tanya. Dr kata ni antara soalan distinction final year OS tahun lepas-lepas. Masa pilih kertas soalan dari kotak tu kemain pilih yang paling kurus -.-' see.. rezeki masing-masing. Doa banyak-banyak supaya Allah bagi ilham..

Medical question, sangat. Setahun sudah tinggalkan jadi agak 'krikk3' la juga. Jadi adik2 junior yang tengah posting medicine & surgery, mohon serap ilmu banyak-banyak. jangan perah semua sampai lupa habis lepas exam. Ilmu ni berguna tau. Sangat.


II- Conservative Dentistry (checked on 27/3/2014)

Buat tampalan Class II amalgam restoration dalam masa 2 jam. Lebih 2 jam, markah akan di tolak setiap 3 minit.

Rasa macam explorace sangat :')

Tebuk gigi, ambil gambar guna intraoral camera, lari panggil Dr. Sambung tebuk, ambil gambar, panggil Dr. Setiap langkah kena ambil gambar & panggil supervisors untuk catat markah. Dr takkan komen atau betulkan langsung kesalahan yang kita buat. Kalau buat fatal mistake, kira gagal terus.

Palpitation tu... Allah je tau. Semalaman tak mampu lelap nak tunggu keputusan. Esoknya kena panggil dengan 3 orang panel dalam klinik;

"What mistakes you realized during the exam?". Serius semuanya.

Pelan-pelan tarik surgical mask. Dalam hati.. 'Ya Robb.. kurniakan aku jiwa yang redha untuk hadapi segala ketentuanMu'

Sempat senaraikan satu, dua. Dr sambung komen sebelum kata;

"So, yeah. you passed! Congratulation". Barulah bercahaya muka Dr2 :') nice, Dr.. Nice.. ala-ala pengumuman penyingkiran dalam master chef.


III- Prosthetic department

Kena ambil cop untuk gigi palsu bahagian bawah. Ada kriteria2 yang wajib di penuhi + soalan viva.

InshaAllah, bakal diambil dalam masa 2 minggu selepas End Block Exam. Doakan!

****

Above all.. kita (saya) lulus peperiksaan ni bukannya sebab hebat atau pandai pun. Atas rahmat Allah semata & berkat doa ummi abah.

Banyak sangat2 faktor 'x' yang mempengaruhi.

Oleh itu, jangan pernah sesekali rasa hebat itu milik kita. Pandai itu milik kita. Hakikatnya semua milik Allah yang di pinjamkan secebis buat kita untuk menguji;

Adakah kita akan kembalikan semuanya kepada Allah? Atau mula merasakan bibit-bibit takabbur yang merosakkan amal.. (naudzubillahi min dzalik)

Alhamdulillah, Hadza Min Fadhli Robbi ♡

2 comments:

basyira ramlan said...

Mcmana nk buat rawatan percuma kt klinik uia?

wardatul asrar said...

boleh ke klinik dari 8.30 pagi hingga 4.30ptg setiap hari kecuali petang jumaat