"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Sunday, November 22, 2015

stuDent diary: graduated, Alhamdulillah!


Bismillah..

disclaimer: tulisan ini adalah siri kenang-kenangan penulis. ia adalah tanggungjawab penulis sepenuhnya dan tidak ada kaitan dengan pihak yang lain .

tiada yang lebih layak di ungkap melainkan;

"Alhamdulillah, hadza min fadhli Robbi.. Laa hawla wala quwwata illa billah.."

ini semua dari kurnia Tuhanku. dan.. aku tiada kekuatan melainkan yang di pinjamkan olehNya

banyak yang nak di coret sebagai kenang-kenangan di masa akan datang. nak buat baca sendiri je pun. mana ada orang baca blog dah zaman skarang ni. heh. blog ni pun dah bersawang teruk eloklah di serikan sikit.

graduated! with so many dramas.

merenung masa hadapan
rindu. tapi taknak la masuk dental school semula.. bak kata seorang Dr, there's nothing hell-er than your time in dental school. wah. begitu sekali kata specialist ni. maksudnya post-grad pun tak tertekan macam undergrad. ye eh?

lepas oath taking hari tu, Dr wan tanya ummi "selalu ke dia call, menangis?"

ummi senyum sambil pandang saya. ini sangat tertusuk. sebab pernah termenangis depan Dr bila patient yang di tunggu berjam-jam tak kunjung tiba. dah burn session tiga kali. kali ni call tak dapat, mesej tak angkat. Allah je tahu gelisahya jiwa sambil mehintung hari yang berbaki untuk siapkan treatment.

tengah muka sememeh, jiwa koyak, Dr tanya: "patient kamu dah sampai? pukul 3.30 ni dah tak sempat nak ambil impression"

tak mampu nak jawab. suara dah tersekat di kerongkong.

"eh, awak... jangan la nangis" kak taq bagi nasi tambah.

hahha. silap besar la pergi tegur jiwa tengah sebak. memang banjir terus. lari pergi cubicle kosong sambil call ummi. first and last time sepanjang undergrad. masa bajet-bajet mungkin fail gmgs tu pun nangis dekat kawan je, tak bagitahu ummi abah.

kenangan sungguh laa..

rindu zaman busy-lah-sangat tahap tak rela pergi lunch sebab nak naik lab siapkan denture patient. rindu zaman sedih tahap tak-tahu-nak-kata-apa bila crown tak fit dan kena alter. rindu pujuk kawan teman drive pergi jemput dan hantar patient kat rumah. rindu buthurt dengan lecturer (ahaha. Dr bergurau je pun. sensitif sangat masa ni) siap mengalir air mata pilu dan cikgu kite pun termangu-mangu. sorry, doc!

lepas melangkah kaki keluar dari taman ilmu dan budi ni, InshaAllah I am a better me. lagi sabar, lagi humble, lagi sedar diri yang kita ni banyak lagi yang tahu.

Terima kasih semua yang berkadar langsung atau tidak langsung melibatkan diri dalam perjalanan saya. May Allah bless!

terima kasih, abah

Terima kasih, Ummi

regards;

penganggur berdaftar
BDS (IIUM)

4 comments:

Huda Idris said...

Tahniah najibah:)

wardatul asrar said...

> kak Huda

terima kasih akak.. doakan saya boleh menyumbang buat ummah

Yuki Ibara said...

Tahniah akak najibah ! saya xkenal akak but u give me a lot of inspirations ! good luck in your career and stay healhty !

wardatul asrar said...

Alhamdulillah.. thanks adik yuki ;) all the best in your future endeavours