"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Wednesday, March 11, 2009

Insiden 26 february~

Bismillah..





Peperiksaan semester II dah hampir  seminggu berlalu. Baru hari ni punya kekuatan nak menulis tentangnya.. "wat mende dok takut ke exam tuh.. amik peng, tulih jaa atas ketas.. dok nye makang mu tuh..", Mariam berbicara ala2 'best' dengan loghat ganung nye sambil di hadiahi sekehan ke bahu + sedikit cubitan.. Oh, Mariam.. kte tau, snanya nk sedapkan hati sendiri jgk, kn..? kami ketawa meredakan ketegangan yg melanda jiwa masing2 saat menunggu 'lamaran' chemistry pada hari terakhir.. ah, damainya rumah Allah ni yang jarang2 berpenghuni sesudah solat berjema'ah didirikan.. selesai sesi tangisan luah perasaan *malunya nangis sbb.... tekanan duniawi..?? manusia punya rasa.. punya jiwa..*



24 februari 2009..
di bilik study level 1..


saleha : tak study bio, ke..? asek study physics, ja.. kan lambat lg..

kte : bio..? umm.. risau ke physics ni.. carry mark terok, kot walaupun tak kuar lg..

saleha : oo.. hebat laa ni carry mark bio.. xpe2, paham.. *sengihan penuh makna*

kte : perlian membina.. bkn sbb hebat, sbb physic lg merisaukan..


25 february 2009..
study room level 1..


saleha : esok exam kt mane..?

kte : esok..? mu kt mane..? (sambil menyemak kotak memori, esok exam ape..)


saleha : ye, la.. bio esok kt mane.. mas kat ly 04, tak silap..

esok ke bio..?? sambil tgk planner di f330 ku.. sah, 'bio exam!!' di mark pada tarikh 2 mac..

kte : esok ye bio..? (...reaksi apa yg harus ku tunjuk...)

saleha : laa... cube tgk CRS.. *muke pelik*

oh,yea.. Course Registration Slip ada tarikh yg lebih tepat.. *darah berlumba-lumba ke wajah* sungguh! esok! Ya Allah.... Farisham..! ah.. perlu ke salahkn die..? salah kte jgk tak check balik.. copy paste bulat2 apa yg dia bgtau.. Chapters in biology II berselang-seli bermain di minda.. Development.. Reproduction.. Immunology.. Skeleton (ade ke chapter ni?) atau lebih tepat, Locomotion.. nak mulakan yang mana dulu? mechanisms yg perlu di fahamkan.. sempat,ke..? oh, kenapa air mata mula bergenang nih..? ~amik wudu'~


12.00++ am..
26 february 2009..
study room level 1..


saleha : nk tido pukul berapa nih..? *sambil kemas2 buku*

kte : emm.. (pukul bpe nk ckp ni..) 4..? *sengih*

saleha : *merenung dgn wajah yg sukar di tafsir* exam pagi kejap lagi.. tido laa awal.. kesian badan tu..

kte : ok2, dua... 2 setengah.. *sengih* please... byk lagi tak bace ni...

saleha : iyye lah.. *geleng*

kte : tp... kalau tak habis baca camana..?

saleha : buat setakat mampu.. belum tentu baca tu masuk.. kalau denga cakap mas, mas doakn jibah dpt buat esok..

kte : baik.... *cepat2 study*  bye, selamat tido..

*he was muhammad... sallahualaihi wasallam....* ~message tone~
*1 new message from masitah saleha*

" mas pegang kata2 jibah.."

*reply*

"ok.... (-_-")"

padan laa cuti hari tu rasa macam nak baca bio.. ini hikmahnya.. Ya Allah, bantulah hambaMu ini.. Ingatkanlah aku segala apa yang pernah aku baca sebelum ni.. Ya Allah, sungguh masa itu milikmu, maka permudahkanlah aku dengan aturan masa di genggamMu..


26 february 2009..
study room level 1..



saleha kembali dengan wajahnya yang basah.. baru lepas amik wudu', mungkin.. tak tido lagi rupanya..

saleha : *sengihan penuh makna*

kte : *pelik* *abaikan.. study di sisi kak nick yg banyak bebel dr membantu..(~~)*

saleha : jibah.. *sengih2* ingat jap lagi exam pukul berapa..?

kte : iyye.. napenye mas..? *sudah.. pelik kwn ku sorg nih...* pukul.... 9..?

saleha : *sengih yg makin galak* mas dah malu ni kena gelakkan dgn roommate.. esok exam pukul 2.30 laa..

Ya Allah.. sungguh MASA itu milikMu.. rasa bahagia menyimbah2 macamlah exam tu di tunda seminggu lagi (~~,)


26 february 2009..
LY 006..
sesudah paper di kutip..


merenung wajah2 sahabat yang sukar di tafsir.. payah..? senang..? soalan yang lagi susah untuk di jawab berbanding soalan tadi sbb tak ada skema jawapan..


MORAL

1) MASA itu milik Allah, maka mintalah pertolongan dariNya..
2) TENGOK jadual peperiksaan dengan teliti..
3) Tunaikan hak-hak badan..
4) Silakan sesiapa yang ada tambahan..

4 comments:

.::annemishi::. said...

1 g~~ bca laa soklan exam dgan btul2.. huhu~~~

tunai kan hak2 badan?? erm..
kna trus kat diri nih..
mggu nih average tdo kol 3 pgi wat assignment grup.. huhu.. tuh x kira tdo atas lntai g tuh.. =_______=

wardatul asrar said...

hee.. btul3,aneh.. jd stdnt after skolah ni mmg mnguji keadilan kte pd badan..

exam week hr tuh, tdo kt surau,laa.. kt study room,laa.. pkul empat, kadang after subuh baru balik room.. badan,ku... maafkn daku~~ (T.T)

dell~ said...

huhu...
emm...sgt ssh life skang nie...
even da tido lmbt p rse cm x cukup mase 2,,,
aiyoo...tabahkan la hati ini...amin
best of luck 4 ur exam!
skang cuti ke?

wardatul asrar said...

a'a, cuti =( sangat laa tak produktif diri ini kala cuti..

ameen, moga Allah tabahkn hati kita bersama..

thanks, dell :D