"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Thursday, December 17, 2009

mujahid: belum berakhir

bismillah..

ku tak minta dia Doktor merawat luka
ku juga tak minta Arkitek melakar peta
biarlah bukan ustaz di pentas bicara
atau ulama' tersohor di kenali dunia

ku minta dia hanya dia
yang menjadi imam solat2 ku
yang menegur alpa kurangnya akal ku
yang menasihati ikutan emosi yang kadang melulu

jadilah Doktor ummah yang kian parah!
lakarlah generasi pentadbir dunia!
ku tahu kau mampu!
hanya tinggal adakah kau mahu

kau hadir minta di panjatkan doa
agar semangatmu kembali membara
ketahuilah doaku tak pernah sirna
moga kau utuh dengan tali agama

wahai pejuang Allah!
ku nukil pesan agar kita tak lupa
semua hebatmu datangnya dari Dia
pintalah! bukan istidraj yang sedang melanda

ampunkan hambaMu ini Ya Allah
pinta ku menggunung harapan ku bersambung
kadang ku lupa kita hanya manusia biasa
ada yang menggoda menghilang langkah
 belum terjamin terus thabat di atas jalanMu

lakaran ini tanda kasih sesama saudara
tentukan aku redha dalam melayari practical daie
teguhkan aku untuk aku bantu dia
kerna darah ku, darah dia jua
izinkan kami ya Allah, bertemu lagi di syurga

21 comments:

fidahchomell said...

bestnyer ayat2 kamu...buat sdiri ker...

najibah kazmin said...

alhamdulillah..
ilham x dtg selalu pn =)
time kasih bg komen..

KiteKamu said...

bijok~
tp bakpo raso semacam jah baco puisi mu nih???

ishhh2~
ade udang sebalik mee nih~

fatin nazihah ashari said...

wah. pandai gak ek jibah bersajak berpuisi bagai.

awatnyela budak grup yg bakal doc terer benar sastera, si volpok pun same.

najibah kazmin said...

to kitekamu:

raso guano? x paham
xde udang, xde sotong..
suspicious pd sape entri ni di tujukn ke?

to jihah: aha.. lawak cik jihah.. kte xreti pn mcm volpox.. stiap mase kut =.=

p/s: jihah = jibah = comei~ =p

aku bukan aku said...

puitis..

tapi membara!..

*moga kekal rasa ini..


opss...
snyp2 membaca suda~

najibah kazmin said...

puitis = emosional?

*sy sedang menilai

terima kasih sudi baca
terima kasih sudi tgl jejak

aku bukan aku said...

=)

ntah~


*erk..

-terrrtulis-

محمّد سيف الله بن عمر said...

Bagus.
Teruskan berpuisi atau melukis sebagai peransang semangat.

Puisi itu lukisan yang berkata-kata.
Lukisan itu puisi tanpa kata-kata.

najibah kazmin said...

to qusyairi:

*rahsia minda*

to ust saifullah:

InsyaAllah. peringatan buat diri ni sebetulnya.

terima kasih..

AAM said...

Salam,

No words to describe err.. What should i say?

Speechless..

If someone aim something like this to me..

Still much to learn though..

N at least i can say that if someone throw this to me.. I still can say thank you, for not putting in me much pressure, in form of expectation..

(merepek je.. taktaw nk komen pe tapi nk komen gak)..

Moga lakaran ini bukan tanda kecewa.. Berikan dia masa.. Jgn terlalu cepat menilai..

Ingatkah? Bila ada seorg daie bertaraf murobbi katanya.. Die menilai kamu dengan kehebatan, namun die kecewa dalam penilaiannya yg terlalu tinggi..

Kemudian kamu memberi ayat2 berpanah padanya.. Aku juga..

Tp, apakah kita juga melakukan apa yg die lakukan dulu?? Apakah kita hanya berputar di sekitar hipokritasi dunia? Ia salah bila mereka melakukan, tapi ia benar bila kita yg melakukan.. Pastikan tidak..

Wah! Panjangnya! Adei, merepek ni.. Maalish kalau merepek panjang2..

Syukran.. Jaga diri iman amal...

Wassalam

najibah kazmin said...

to AAM:

wsalam alaik.

there's a lot to think about =) thanks a lot..

"Tp, apakah kita juga melakukan apa yg die lakukan dulu?? Apakah kita hanya berputar di sekitar hipokritasi dunia? IA SALAH BILA MEREKA MELAKUKAN, TAPI IA BENAR BILA KITA YG MELAKUKAN.. Pastikan tidak.."

terima kasih atas 'ketukan' mmbina

sakit bila menaruh harapan pd makhluk.. *aish~*

syukran ala kulli hal..

jg diri, iman, amal kembali. jg ummi..

wallahua'alam.

AAM said...

Salam,

Ketukan? Adei.. Org tak reti nk menulis blog mcm blog nih, so mengomen je lah ye.. Maalish once again..

Just not up to ourself to put expectation n judgement on others..

Bila kita jadi makhluk yg diharapkan, mmg agak sukar, kerana biasanya org hanya mahu yg sempurna..

Sedangkan kita hanya baru bermula.. Jejak permulaan di pasir belum hilang, tetapi pengharapan bagai..adei..

Maaf kepada sesiapa yg pernah mengharap pada diri ini... (Ahaha, perasan.. Mcm la ade?)

Sudahlah.. berharap pada makhluk tidak kan sudah.. Apa perlu pengharapan pada sesuatu yg belum pasti?

Kalau teringin sangat utk berharap,
sila isi borang Bait Muslim ye.. (^^,)..

Syukran..

Jg diri iman amal..

Wassalam

najibah kazmin said...

to AAM:
wsalam..

silakn mengkomen, mengkritik dan merespon.. moga bermanfaat untuk semua.

expect and judge are 2 different things (guess so~)

*permainan bahasa cuma,abaikn*

'biasanya' org mahukn yg sempurna tp bkn semua.. *jdlah luar biasa* saling mngingatkn, mungkin? takkan ada yg sempurna. ini pasti.

ade2.. ummi? =) x salah kot mngharap tp letakkn prgantungan pdNya jg supaya kurg kecewa *peringatan buat diri*

*aish.. saba je la* =.='

trima kasih kembali

jg diri,iman,amal. jg ummi.

salam..

AAM said...

Salam,

Syukran... laluan atas izin..

Of course i know that judge n expext is a different thing.. At least in its spelling.. Ahaha..

By judging, i mean that u r judging whoever HE is within your own line of judgement.. Of course ur judgement is nowhere near perfect.. Agree? Object me not..?

By expectation, i mean that.. yes.. expectation.. what else? The one being discuss earlier..

Pemain bahasa yg hebat seperti anda mungkin tidak dapat saya fahami.. Kerna saya tidak hebat berbahasa, mengikut kajian org yg mantap dalam pelbagai bahasa punya grey matter yg lebih pekat.. Apakah? (Abaikan~)

Bagi org, org yg luarbiasa itu tidak berharap pada sesuatu yg belum pasti, die lebih rela menJADI dari menCARI.. Pada kacamata org yg sudah menJADI, pasti tidak byk rungutan yg keluar dari mulut mahupun hatinya.. Org pernah terlihat sebuah blog yg menggelar diri sbg Mawar Rahsia menulis post spt demikian.. Pasti tuan blog tersebut pon luar biasa orgnya.. Kagum dengan beliau..

Wah! Btol je.. Ummi without a doubt.. But then, there's nobody to countdown when my flight to other country is, as i look at one blog, the owner wrote about that for her i-dont-know-who-friend.. N i can live without that pon actually..

Okeh, org pon bukan tak pernah berharap.. But, depends.. I prefer my rindu is for the 'allowed one'..

Susahkan suatu perkara itu bila ia datang pada praktikal..

Juz FYI, i'm not kidding with this.. Why are we playing with such a word like LOVE, MISS n so on if we r not ready to make it HALAL? Maybe i can say this bcoz i'm not in the position of missing anybody(i mean whoever not my muhrim..).. N thats one of my reason to enter this university separating us n BANAT.. Nama pon dah kuliah banin.. Kurang sket dugaan..

Kembali pada terima kasih.. Syukran..

Jaga diri iman amal.. N Ummi..

Wassalam

AAM said...

Sambung sket lagi,

Memetik kata2 Sohibus Samahah Maher Zain dalam Buku 'Thank You Allah' pada Tajuk 'Awaken', beliau ada menyebut:

'We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying'

Kita sekadar berpuas hati dengan usaha kita yg sedikit.. Jom Berubahkan Diri.. Kempen nih.. (Peringatan utk Diri yg lebih utama.. adei..)

Sedangkan ia adalah penipuan yg paling besar.. Bila kita sudah berpuas hati dengan diri sendiri maka kita membuka ruang utk kesalahan org lain.. Wah, bercakap macam ust gamaknya..

Sambung SSMZ lagi:

'Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves'

Ini bila kita merasa diri kita sudah tidak layak lagi bersama dengan org yg bersama kita tika ini, mahu lebih hebat.. Kita tidak lagi memandang org yg kurang ilmu atau amal sbg org setaraf.. (Mcm org ni la, tarap rendah je, isk3), mudah utk kita salahkan yg lain bila penilaian kita melebihi kemampuan mereka, sedangkan apa yg kita patut fokus adalah diri kita..

Lagi SSMZ katanya :

"We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied"

Jom, buka peluang utk diri kita koreksi minda dan diri.. (^^,), peruntukkan sedikit masa utk muhasabah kita..

Terakhir sekali dari tajuk yg sama juga:

"My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?"

Very deep indeed! Let's look for ourself.. Is Allah satisfied enough of us, so is there time for us for being not satisfied with others? Al-Wajibat Aksar minal Awkot! (Pinjam ayat Hassan Al-Banna jap..)

Ahaha, macam jadi komentator utk SSMZ plak.. Tape2! This is more peringatan to myself, bcoz if i'm not writing this down, i'll easily forget.. Kalau ada yg baik ambillah OK! Kalau tak, jgn marah saya!! Takut.. (^^,)..

Puas merepek, masa utk sambung baca buku.. Esok Praktikal Anatomy.. Head n Neck masih bermain2 di pikiran.. Imtiaz oh imtiaz.. marilah padaku.. (Da lama menyeru, takmau jugak die datang.. adei.. Mungkin dia kata, demo nih panggil aku je byk, usaha tarak.. Ahaha..)

K, syukran..

Jaga diri iman amal.. N as always, if u r willing, jaga ummi for me..
N if you not willing to jaga ummi for me, then jaga ummi for yourself n her too..

Wassalam

najibah kazmin said...

wsalam..

*smiling non-stop*

thank you for everything.. thanks for ur effort to understand my so-complicated poem
readers are free to interpret my writing based on their own understanding
my pleasure even sometimes (most,perhaps) peeps tend to misinterpret it~

"Wahai org2 yg beriman, mengapakah kamu mengatakan sesuatu yg tidak kmu kerjakn??"

*hit yg sgt^infinity bermakna*
no objection,Dr.. undeniable..

menJADIlah, jgn hanya menCARI! *betul3* *buktikn dgn perbuatan!*

i'm no good than HIM
"TEGUHkn aku untuk aku bantu dia",
and YES i shudnt put high expectation towards people
"ampunkan hambaMu ini Ya Allah pinta ku menggunung harapan ku bersambung"
yet, i believed that HE can change for a better person TOGETHER with ME as WE are RESPONSIBLE for EACH OTHER
"kerna darah ku, darah dia jua = ties of blood~"

betulkn.. di tengah2 kertas putih,tompok hitam wlpn kecil yg org slalu nmpk dulu. nobody is perfect.

people write for many reasons
and some of them write to let go their emotion
*is this prohibited in Islam? i dont know*
this kind of article usually being written without expecting others to figure out things beyond that
abstract articles may have meaning that is far from what we might think
so, to judge it or not-to judge?
depends..
*manusia selalunya tdk lari men-judge. separa sedar mgkn*

again, thanks a lot.. thanks pd SSMZ jg pd 'punch' yg sgt berbisa..

moga kekal rsa ini, insyaAllah..

jg diri,iman,amal. jg ummi. InsyaAllah..~

AAM said...

Salam,

~erk, i'm not smiling unfortunately..~
~Ok now i am..(^^,)..~

Ahaha.. like i really try hard to understand it.. Ok, i do not have fikiran seorang pemain bahasa, so just going thru it thoroughly.. ~Maybe~

So, i'm misinterpreting la nih? Adoiyai.. Maaf mbak, BM saya dapat A1, tapi KOMSAS saya markah rendah kot..

"Wahai org beriman mengapa kamu tidak kerjakan apa yg kamu katakan?"
Ni tuju kat org ke kat Mawar Rahsia tuh? Kalau kat org, mintak maaf buk..

Agak berterabur, sbb panjang sangat komen.. Which one was the hit yg sangat bermakna tuh?

The fact that people using multi-language mempunyai grey matter yg lebih pekat is a fact that i learn in a small library years ago during form 5, not when i pursuing studies in Medic..

Erk? Btol3.. buktikan dengan perbuatan tuh ditujukan kepada sapa? Diri sendiri ke kat org? Ahaha.. 2-2 skali ye? Syukran.. (^^,)..

Act, dun understand something la.. Why r u responsible for each other?

Memang pon... Sbb fitrah kertas berwarna putih.. Tiada yg pelik dengan fitrah.. Hitam adalah pencemar kertas.. Jadi org tertarik dengan hitam sbb it is not a normal thing la.. Kertas putih da biasa nmpk.. Rite?

Manusia tidak tertarik dengan fitrah kerna itu adalah kehidupan mereka.. Tapi, hitam itu adalah pencemar dalam kehidupan..

After all, ISLAM is agama fitrah rite?

Yup, people write with many reasons.. (Tak pnah cakap pon Islam prohibit that..).

I do wrote abstract thing too.. Not so abstract laa.. Sbb org taw kot apa maksud die.. Cuma org penah wrote thing with hidden meaning jugakla.. Pnah baca kot? N that prove that i'm no expect in this field.. 100 Million light years behind you..

So to judge or not to judge? Ahaha.. When people see something, i think they automatically judging it, half-concious maybe but, we dun wait until we end the reading to judge something.. Object me not?

Therefore, everyone judges.. But how far the judgement is? I leave it to you to decide.. (Pe merepek ni? Adei.. Maalish)

N to clear 1 thing.. Islam tak pnah larang pon suka dekat org lain OK.. Atau berharap pada org lain.. Cuma bila cara approach n pergaulan salah.. salah la jadinya.. Mesti penah dengar pasal Saidina Ali n isterinya.. Isterinya ske Saidina Ali lama dah.. tapi, die lepas kawen baru die bgtaw.. (^^,)

Afwan.. But SSMZ have many other punch, in his title Open Your Eyes n Hold My Hand, love those 2 also..

Erk? Rasa apakah itu?

Jg diri iman amal.. Ummi..

Wassalam

P/S : Why dun your take a minor
degree in literature? I mean, Sastera.. Ahaha..

najibah kazmin said...

salam alaik

*am i smiling for real? ok2 abaikn*

semua hit adlh menarik. ayat2 hit dr kite, is for me maself. sila lah amek manfaat kalau2 ada.

"Act, dun understand something la.. Why r u responsible for each other?"

coz we are siblings. die adik dan sy kakak. gomme? siblings are responsible for each other ryte? or we arent actually? *maaf, masih jahil. brcakap ats kejahiln yg masih menebal*

in general, yes *but i dont want to be one. masih dlm mujahadah. not to judge until i know the real situation or else, i'm into misundertanding*

tp.. tak semua org sama. masing2 punya stand sendiri. terpulang as long as tak bercanggah dgn syara'.

hoping that, there's no such thing as "Islam larang suka dekat org" in any of my article or words. agreed.

abaikn rasa itu

jg diri, iman, amal jg ummi

p/s: not-so-good suggestion. to spread more misunderstanding?

salam

AAM said...

Salam,

ahaha.. adeh, terkena skali...

Ni rasa cam malas nk komen2 puisi dah pasni.. Sayang skali ambe tak mewarisi bakat umi sbgmana along mewarisi bakat umi dalam hal2 ni..

Nasib baik org tanye kan? Walaupon after judging.. Ahaha..

Maalish la..

Malas nk cakap byk... dah malu... Adei..

Papepon, sukarkan utk merubah diri.. Pagi tadi dengar tazkirah akh anas ghazali, pasal merubah diri dgn pengajaran yg dipetik dari sirah..

Adoiyai..

Tape lah..

Jg lah sume2..

Tak reti nk ber *blush2* ni..

K,

Wassalam

najibah kazmin said...

wsalam..

ur not alone. ramai ja yg ter-judge begitu, only knw it after asking 'em *salah tuan yg menulis*

terima kasih ats mis-judge. akn lebih berhati selepas ini.

*dedicated to nazmi kazmin, my beloved younger brother sama-ibu-sama-bapa* mgknkah begini?

aih~ xnk die tau pn.. tape,lah..
(abg, if u read this.. fikir2kn)

jgn give up dlm mengkritik. proses belajar.

*lihat sesuatu dr dimensi berbeza*

cinta,syg,rindu tdk refer pd 'si-dia-yg-tak-halal-saja' =) syg sbg shbt,rindu sbg shbt,care sbg shbt,boleh kn? *asif, xbelaja usul fiqh. masih jahil*

insyaAllah.. same goes to u

salam.