"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Tuesday, February 19, 2013

stuDent Diary: nota buatku

bismillah..

[time: 4.32am. my roommate and I currently qiam-ul-lail doing wire bending]

sudah hampir 6 bulan terjun dalam dunia pengajian klinikal. jadual kami;

8-10 pagi: kuliah (lecture)

10 pagi -5 petang: rawat pesakit.

1-2 petang: lunch break & solat.

masa lunch break ni lah selalunya berteleku di makmal buat gigi palsu atau wire bending untuk orthodontics appliances.

hari Rabu pula kami akan posting ke hospital untuk subjek general medicine (Internal Medicine) & general surgery.

pernah satu hari saya terikut kawan masuk ke wad orthopedik. tengok saja keadaan pesakit dengan kaki tergantung, leher berbalut, rangka besi bagai, berketar kaki di buatnya. langsung ajak sahabat keluar.

Allahu Allah..

*silent*

"awak ni kenapa?"

'terkejut. sakit'

"pulak.. memanglah tak boleh jadi doktor (perubatan)"

'heh'


selalu terdetik; 'macam manalah pesakit-pesakit ni solat. adakah yang sudi ambilkan wudu'? adakah yang sudi ingatkan waktu hampir berlabuh? bersyukurlah diri yang masih mampu sujud dan rukuk dengan sempurna'


sudah berapa ramai pesakit yang kita jumpa dan tanya kepadanya; "pak cik/mak cik/adik/kakak, sudah solat?"

tunduk.


****

teaser



"cantiknya mak cik!"

-mak cik tu sangat cantik orangnya bila ada gigi-

p/s: ini bukan denture patient :)


#nota buat sahabat dan diriKU: 'rawatlah' pesakitmu dengan ubat yang paling mujarab yakni mengingati Tuhan.



1 comment:

shafiqah johar said...

Salam. Boleh saya tahu, klinik gigi yang dimaksudkan di kuantan itu di mana? Saya orang kuantan dan ingin membuat pemeriksaan gigi. Ni email saya shafiqahjohar88@gmail.com