"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Saturday, December 15, 2012

hiruk-pikuk perjalanan studi ku

Bismillah.

walaupun macam klise, nak tulis juga entri panjang ni. khas buat adik-adik yang baru habis pmr dan spm sama-sama dengan lil' brotha, Abdullah Al-Mubarak.

lama sudah saya berhasrat nak berkongsi tentang hiruk pikuk perjalanan studi ku. yang mana saya banyak sangat belajar tentang Taqdir, Hikmah dan Redha. namun terpotong dek bisikan 'macam hapa ja cerita kisah sendiri. bukan ekselen student pun'.

tapi lepas 6 tahun meninggalkan zaman sekolah sekarang ni, dah makin nampak segala hikmah bulan bintang yang Allah kurniakan selepas hujan lebat guruh berdentum bagai sebelumnya, dan InshaAllah bersedia nak berkongsi buat teladan adik-adik kalau ada..

mesti adik-adik rasa mixed-up tahap jiddan sekarang ni kan? semua borang nak isi. tapi tak tau nak letak priority, nak ambil course apa. samalah kita dulu..

apa-apa pun usaha yang kita buat, jangan lupa letakkan pergantungan kepada Allah 101%. (sampai konklusi dulu)


Istikharah


the innocent us

zaman menengah rendah dulu, saya, Muhsonat, Dahlia dan Hannah (sahabiah dunia akhirat InshaAllah) memang sangat-sangat berhajat nak ke sekolah berasrama penuh ambil jurusan sains tulen agama selepas PMR. waktu tu konon-kononnya antara pelajar yang ekselen lah juga.

ustaz sampai mengamuk bila tahu kami sekelas isi borang MRSM. kata murobbi kami, Ustaz Hamdi (mafhumnya);
"ampa tau dah MRSM tu takdak aliran agama, yang hampa pi mintak jugak buat pa? mentang-mentang cerdik, result bagus, pakat nak tiggai habis (aliran) agama? tinggai kawan-kawan? tiggai biaq yang tak berapa nak gagah ni ambik agama, lagu tu?"
menikus semuanya sebelum ada suara "kami minta ja ustaz, kami tak pegi pun nanti.. kami takkan tinggal aliran agama"

bila keluar keputusan SBP dan MRSM, hanya Muhsonat ja yang dapat ke KISAS. saya, Dahlia dan Hannah masing-masing di tawarkan ke MRSM Langkawi (sebelum minta tukar ke MRSM Jasin), Muadzam dan Serting.

kami terlalu yakin dalam melakar qada'Nya dan kini Allah benar-benar menguji kami dengan kata-kata kami. sudahlah tak dapat ke asrama penuh, malah terpaksa tinggalkan aliran agama yang kami ingin teruskan selama ini.

sedih. kecewa. terkilan. punah harapan. segalanya berbaur.

siapa kita untuk tentukan apa yang terbaik buat kita?

insaf.

saat inilah saya benar-benar mengenal erti istikharah. "Ya Allah! berikanlah apa yang terbaik dari sisi-Mu buat agamaku, akhiratku dan duniaku"

tiga hari tiga malam. Allah menghadirkan petanda melalui mimpi yang jelas. sangat. keputusan di buat. kami membawa haluan mengikut tawaran dan ianya melukai banyak hati.

ummi menangis sambil menagih janji. ustaz minta kami pertimbangkan. bahkan selepas sebulan berpindah pun ustazah Rokiah merayu untuk kembali. dan semua itu menyesakkan di tambah dengan kesukaran menyesuaikan diri di sekolah campur, pelajar pula cerdik tahap dinasour. hampir saja saya mengalah..

tapi... siapa kita untuk tentukan apa yang terbaik buat kita?


"Allah yang tunjukkan jalan ini dan Allah pasti akan bantu kita harungi"

redha ummi ku raih jua.

namun Allah benar-benar mentarbiyyah. dengan keras. air mata itu lumrah.

jujur.. saya bukanlah pelajar cemerlang, ranking masa graduasi pun 164 daripada 400 lebih pelajar. nak dapat pointer lebih daripada 3.5 di maktab tu rasa 'habih teh' doh. cGPA pun tak lepas 3.5. hanya berbekalkan tawakkal dan usaha semata.

bila keputusan SPM di umumkan, Allah bagi yang super lebih daripada yang selayaknya saya dapat. haza min fadhli robbi.. saya langsung tiada kekuatan. ummi hadir sama masa ambil keputusan. ummi kata;
"sejuk hati tengok akhlak pelajar-pelajar kat sini. takda nampak jerit-jerit ambil keputusan pun tapi bila di tanya, mashaAllah hebat-hebat. kat surau pun penuh pelajar sujud syukur"

senyum :) haza min fadhli robbi.

pulang ke sekolah lama berjumpa para asatizah;

murobbi bersama Lubna Humaira'
"ustaz bangga dengan kamu. kamu buktikan kamu memang boleh survive, boleh jaga diri. apa-apa pun yang kamu ambil nanti, paling penting jangan tinggal agama"

"ustazah rasa mujur sangat awak pindah.. ada hikmah, Alhamdulillah"

dan mereka adalah yang pernah di lukai hatinya dulu..

Allahu.. Allah...

Allah menyingkap hikmah hasil istikharah.

siapa kita untuk tentukan apa yang terbaik buat kita?

istikharahlah!


4 comments:

KOD said...

Dahlia tu ex-Muadzam kan? kan?

wardatul asrar said...

> KOD

ya :)

KOD said...

woahhh... Subhanallah, tak sangka Dahlia kawan Jibah... huhu...

wardatul asrar said...

bestfriend InshaAllah genap 10 tahun :)

maaf tanya, KOD ni sapa ye? mana tau boleh sambung ukhwah..