"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Monday, January 18, 2010

rumors & ziarah

bismillah..

"beli je la polystyrene.."

"guna pinggan je lah.."

"kecik je majlis ni.. kwn2 kak cik je pun"

"pinggan kte kan banyak.."

"memang la.. tp kak cik nak kena balik petang ni.. sian ummi nak kemas2 lagi.."

"nanti Allah tanya kita beli pinggan banyak2, tapi tak guna?"

"...." *dumbfounded*

~alah membeli, kurang-menang memakai~

teringat kisah Abdul Rahman al-Auf r.a. *kalau salah betulkan* di khabarkan bila pulangnya Abdul Rahman al-Auf ini dari perdagangan, berdebulah seluruh kota akibat derap tapak unta2 yang membawa hasil  dagangan beliau. bila mana dia mendengar Saidatina Aisyah ada menyebut, Rasulullah pernah menyatakan bahawa Abdul Rahman al-Auf adalah sahabat yang akan ke syurga dalam keadaan merangkak dek beratnya hisab untuk hartanya yang banyak, terus beliau menginfakkan hartanya fi sabilillah.. subhanAllah.. kita?

*rumors*
"jemput laa datang rumah ahad ni yea.."

respon responden:
"nape...? tunang, ek?"
"raye, dah lame lepas.. kawin ke??"
"psst.. psst.. jibah ke kakak jibah tunang?"
"pelik..! tak cayye.. cakap laa......"
 "senyap2 je jibah ye.. sape orang nye??"

*ade ke orang tunang heboh2 bagai?* 
*aduh... sahabat..*

nota kaki:
~hadirnya kalian membawa rahmat~
terima kasih sangat2 buat muslimin, muslimat cenfos-ian yang sudi ziarah..
maaf atas kekurangan dan keterabaian *sgt2 maaf!*
yang tak dapat hadir, takpa.. saya faham situasi kalian. selamat berjuang!
yang tak terjemput, asif jiddan.. mungkin perkhabaran tak tersampai.. lain kali, InsyaAllah..

ummi: "ummi lagi suka kawan anak2 ummi datang rumah dari berjumpa kat shopping2 complex. nabi ajar, ziarah rumah.. kenal2 rumah.. ummi abah pun kenal dengan siapa anak2 berkawan.."

saya sokong ummi!

9 comments:

fatin nazihah ashari said...

huhu.
kalau camni semua budak budak FC boleh la jemput ke rumah saye untuk gathering next time. insyaAllah

p/s: nak sokong ummi jibah gak :P

najibah kazmin said...

hehhe.. boleh jea~ tp timing kena ok la.. ='(

KiteKamu said...

tune sgguh ko weh?
gelenya la mu nih...

nedd said...

yeay..bole dtg ambush umah jihah!

najibah kazmin said...

a'ah, lamo doh.. xtau laa esok luso ko 'nikoh'.. mitok2, ado laa 'hantaran' nk buwi ke Dio..

najibah kazmin said...

to nedd: jon ambush ramai2!! jihah, jgn kunci,taw~~

AAM said...

Salam,

iA kalau free akan cuba datang.. (kalau rasa nk pegi.. dengan umi..)

Kalau X-FC bole ke? Da lama tak tgk group SPM 2007 n lamanweb die.. friendster pon da bape bulan tak masuk..

Owh, wat majlis utk org ziarah ke? Mantap2!!

K,

Wassalam

fatin nazihah ashari said...

AAM ni..aiman ke?

awatnye ex-fc lak? still fc what. hehe

najibah kazmin said...

to AAM:

wsalam.. dtg rumah kte ke jihah? kalau segambut,InsyaAllah.. dtg la *skarang ni sgt bsepah. renovation in progress*.

kalau tu syarat2 jd ex-fc, kte pn trsenarai sbgai ex jgk laa ni. kebetuln rumah dekat n dah last sem, jemput shbt2 knal rumah..

jihah: (",)