"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Tuesday, February 2, 2010

di ambang realiti~

bismillah..

"masmuka?", sambil memerah minda me-recall bahasa yang telah di tinggalkan semenjak tingkatan 3.

"Jiddul Ikhwan..", jawabnya sambil tersenyum malu.

*Jiddul Ikhwan.. maksudnya? minda berkira-kira*
*ah, comelnya! bakal pejuang agama Allah, InsyaAllah.. InsyaAllah..*

"min aina, ya akhi?", pertanyaan bersambung.

"ghurfah.. emm.. fashly..", senyum lagi. gigi susunya kelihatan putih tersusun.

"maliziy?", wajahnya kelihatan kacukan arab.

"indoniziy", sekilas dia menoleh ke arah teman2 yang berlari-lari anak untuk mengambil wudu'.

"khair.. boleh cakap melayu?"

Jiddul tersenyum penuh makna.. 

*lucu.. susah payah me-recall arab*

 bahagianya tengok anak2 di didik seperti ini..
***************
suasana sekeliling kelihatan sangat kodusif. di sebelah sana kelihatan sekumpulan pelajar sekitar usia saya memeluk kitabullah. Sebelah lagi satu kelihatan sekumpulan remaja belasan tahun. Inilah Darul Tarbiyyah. dan saya berdiri di tengah2 kumpulan anak2 tadika. masih mentah, suci dan bersih. InsyaAllah, bakal tercorak seperti kakak2 dan abang2 sepentarbiyyahan mereka.

sementara memuji bi'ah di darul tarbiyyah...





saya terjaga..





mimpi rupanya..




tapi indah..




sangat indah..


*asbab terlalu tinggi berangan mencorak generasi.. sampai terbawa dalam mimpi..*

*moga hadir Jiddul Ikhwan dalam realiti =)*

9 comments:

محمّد سيف الله بن عمر said...

Darul Tarbiyyah tu kat mana?
Baru ni rasanya ada orang post tntg darul tarbiyyah tapi ila ditanya takde yang menjawab.

bob said...

gelenya

najibah kazmin said...

to ust saifullah:

darul tarbiyyah tu wujud dlm mimpi ana,ja. ana pn xpasti kalau2 ada dlm dunia realiti ni.

to bob:

nk jd pendidik pn gelenya?

kaisutoledo said...

maliziy?he, mcam sebutan dalam french untuk malaysia

najibah kazmin said...

kaisutoledo:

afiq? blog baru? oh, french pn sebut mcmtu jgk.. emm, tahniah dpt skolah berprestij.

Nusaibah said...
This comment has been removed by the author.
Nusaibah said...

salam

(^^)
cumelnya mimpi

bestnya nama jiddul ikhwan..

bestnya darul tarbiyyah..

moga Allah memberkati niat murni
insyaAllah.. amin(^^)

p/s: komen atas ni org yang tulis.. ad salah eja xp

Anonymous said...

slm...niat dan usaha hendak mencorak generasi sampai terbawa-bawa dlm mimpi...sgt kagum dgn enti...moga cemerlang dlm segala urusan,biiznillah...


[7]

najibah kazmin said...

nusaibah:

wa'alaikumsalam..

hbs laa org tau kte kuat berangan (**,)

jiddul ikhwan tu maksudnya ape,ye..? hee.. mimpi je lebih.. xtau meaning pn..

[7]:

wslm.. syukran kathir atas doa.. moga Allah kurniakn yg terbaik buat kita. ameen.