"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Saturday, June 20, 2009

tikus dan sakaratulmaut

bismillah

saya experince autopsi aka bedah siasat dahulu sebelum diri sendiri kena bedah tikus. memandangkan sepanjang autopsi tu saya hanya menjadi penonton, melihat setiap satu dari organ si mati itu di keluarkan, di hiris dan sebagainya bagi mengenalpasti punca kematian, tidaklah terlalu memberi kesan seandainya saya sendiri yang kena melakukannya.

sepanjang di maktab, tak pernah kena bedah tikus hatta katak sekalipun. bila di beri seekor tikus untuk setiap student 'explore' di sini, pastinya satu pengalaman yg mengujakan (menggerunkan). untuk eksperimen pertama, kami kena checkout for internal organ sahaja. memandangkan kelas hari tu di hujung hari, saya mengagak bahawa tikus2 tersebut sudah mati. badan tikus tu pun dah sejuk.

" sebelum pin tangan dan kaki tikus, basahkan dulu badan tikus. tekan sikit perut dia untuk keluarkn najis " arahan kami terima. tikus dalam tray, saya perhati. memang, ada sedikit najis pada tikus tu. (thanks nawal for your help)

"mesti sakit sangatkn masa sakaratulmaut tikus ni..", tangan saya menggeletar dan beberapa kali saya cuba untuk pin kan tangan dan kaki tikus tu di tray. mungkin saya terlebih menyelami perasaan sakit si tikus.

"amek medic,kn? camana ni.. tak boleh laa takut.." "niat kte nak belaja.. bolehnye.." , sahabat memberi perangsang. tak kurang juga yang mengusik. terima kasih semua.

saya berjaya mngatasi perasaan takut. selamat juga tikus tu saya 'explore' satu per satu bahagian dalamnya. sangat menarik.


******************************************


"yang kak cik tengok tu, tikus. manusia pun lebih kurang dan mungkin lagi sakit sampai terkeluar najis dan sebagainya", ummi mengulas bila saya kongsikan pengalaman tersebut.

tiba pula eksperimen untuk membedah tikus kali ke dua. kali ni, kelas saya di awal hari. ada sesetengah tikus yang badannya masih terasa suam, baru di bius mungkin.

untuk kali ni, kurang sikit ketakukan saya. saya bedah tikus tu macam yang kami belajar minggu lepas sebelum di kehendaki untuk 'memancung kepala' si tikus bagi mengeksplore otak tikus tersebut.

rib cage tikus tu saya gunting. selaput2 yang menghalang saya untuk nampak jantung tikus tu, saya bersihkan. bila saya nampak saja jantung tikus tu, aktiviti pembedahan tak dapat saya teruskan. jantung tikus tu masih berdegup, tikus tu masih hidup! bermacam perkara yang bermain di minda saya hingga perbedahan tikus hanyalah setakat itu.

saya panggil lecturer, berlaku jujur yang saya tak mampu nak pancung kepala tikus tu dalam keadaan macam tu. "kalau kamu jahit balik pun, kemungkinan besar tikus tu tak dapat hidup jugak. rib cage dah tak da, usus-usus semua dah kena tarik..", miss rositi explain sambil sengih. lucu mungkin melihatkan anak muridnya yang sorang ni.

tikus tu saya tinggalkan macam tu,ja (kejam) sambil saya ke meja sahabat lain untuk melihat tikus2 mereka. sekali2 saya jenguk juga keadaan tikus saya tu. makin lama, degupan jantung makin slow tapi tetap juga ada. "susahnya nyawa nak keluar.. tu baru tikus yang tak kena hisab. kalau manusia..?" aduh.. sakitnya sakaratulmaut...

elok bunuh ja dari biar tikus tu terseksa. ya, memang saya belajar macam tu tapi bila berada dalam keadaan tersebut, saya tak mampu nak putuskan salur darah utama tikus tu dengan harapan, cepatlah nyawa dia keluar. tapi saya silap. sampai habis kelas, masih jantungnya berdegup..
(i'm sorry tikus.. so, sorry.. ~ighfir zunuby, Ya Allah..)

12 comments:

Nusaibah said...

salam ukhti(^^,)

org pun kne bedah
tapi bedah katak la..

mula2 cam nak give up je, tak mo bedah
tapi bile pk diri sendiri yg rugi, kita kan niat nak blaja..kuatkanlah gak diri
lme2, terbiase~~
theee hehe hee

"susahnya nyawa nak keluar.. tu baru tikus yang tak kena hisab. kalau manusia..?" aduh.. sakitnya sakarulmaut...
ya Allah,
KAU kurniakanlah kami husnul khatimah
biarlah kami mati dalam merinduiMU,
agar manis rindu itu menjadi penawar pahit sakaratulmautMU...
amin ya Rab

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

hehe... itulah namanya belajar daripada pengalaman... niat x nak seksa tikus tu, tapi actually sebaliknya...

xpe kot... insyaAllah kesakitan yang x disengajakan oleh saudari, dibalancekan oleh ingatan saudari terhadap mati... tambahan pula mengingati orang lain tntang mati...

iA catatan kebaikan atas ingatan saudara itu melebihi catatan terhadap ke'tidaksengajaan' saudari itu...

semoga menjadi seorang doktor muslimah, serta mujahidah yg hebat suatu hari nanti... ameen

shidah said...

salam.. huhu..pengalaman yg menggerunkan.. that's why shidah x nak amek course ke arah kedoktoran.. xd kekuatan dowh.. smoga keberanian jeep bertambah ea.. blaja rajin2..=)

nedd said...

wat juga disecting tikus nih...huuu..kopek skull die...nge..part yang tu mmg x le nak buat....kawan yang buat kan..

nge...kita karang tataw lah...

Dr. Nad F said...

salam...
sabar ea jibah...
kte pun experience benda yg same...
sampai habis bedah pun berdegup lagi jantung si kecil tu...
tak sanggup teruskan..

tapi yang penting, NIAT!
Kerana niatlah yang akan menentukan seseorang dikurniakan dosa atau pahala...
InsyaAllah... Allah redha dengan apa yang kita lakukan...
Sbb niat kita untuk belajar...
Jibah kuat...
La tahzan...
(^_^)

fatin nazihah ashari said...

salam
setahu saye
kalau jantung degup,xsemestinye die maseh hidup..
sebab ape ntah
hihi..
saye xbape ingat..lame tgal bio

xpastila btol ke x..
kalau coah da tau jwpan,
gtau saye ek..hehe

effa_dila said...

sesungguhnya..
sy xda kekuatan utk melihat darah..apatah lagi menyiat kulit org mahupun binatang..
anda mmg diberikan kekuatan utk itu..
jd..lakukanlah yg terbaik k?
gudluck..:)

wardatul asrar said...

to nusaibah:

w'salam, ukhty (** ,)

a'a, mula2 mmg sgt takut.. kte jenis yg kna takes time ngan menda2 cmni. dh 20 mins lepas tu, ok alhamdulillah..

same mcm waktu jpa course dulu. org mmg x suka bau ubat, nnti resah x tentu pasal.. hamende ntah org ni kn.. (T.T) tp dh setengah jam lepas tu, ok ja.. dh berani tgk org nazak n meninggal depan mata. terdetik jgk "dah keras ke hati?" (.....)

wardatul asrar said...

to anas:

theory tak sama dgn practical. semua org boleh ckp tp bukan semua org boleh hadapi.

syukran kathir atas doa saudara. same goes to you and all of us, khalifah. InsyaAllah. ameen.

wardatul asrar said...

to shidah:

stiap org ade kelebihan masing2kn shidah =) terima kasih atas doa shidah. shidah pun, belaja rajen2.
moga tsabat atas jalan ni..
ingatkan jibah slalu..
sayang sokmo (^^ ,)

wardatul asrar said...

to nedd:

hee.. same laa kte.. insyaAllah, lame2 nnti ok la.. chaiyyo2!! kite bulih! << bg semangat kt diri9 sendiri..

to farah:

tenkiu2 farah.. insyaAllah, ameen.. jd dokter yg baik, solehah, muslehah ye cik farah (**,)

wardatul asrar said...

to nazihah:

xtau la btul ke x ape yg coqah ingt,ni.. kadang2, otak dh mati 'brain dead'(4 mins kakak ckp kalau otak x dpt oxygen, otak boleh mati) kiranya, makhluk tu dh meninggal. tp, jantung lambat skit berhenti pumping. kalau tgk kt ECG,graf masih turun naik. secara teori,kte kate makhluk tu tak mati lg. tp 'hakikat kedoktoran' kate, dh mati. slalunya xkn lama (few mins) lepas brain dead, jantung akn berhenti berdegup.

(paham ke ape coqah merepeks ni..? maaf kalau bg ajaran sesat.. x amek medic lg.. ce tnye saibah, die amek medic (**,) )

to kak eppa:

kte pn x brani sgt snanya.. tp abah kate 'once u get used to it, there's no reasons that you cannot do" aka alah bisa tegal biasa.. thaks atas semangat yg di berikan (^^,)

p/s: kak eppa x penah siang ikan or ayam,yee..?