"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Friday, August 19, 2011

'maternity wear': jangan merungut teman muslimat beli-belah

bismillah..

bahang mencari pakaian muslimah makin terasa. kalau bukan kerana arahan kuliah, mustahil mahu melangkah keluar masuk tiga empat gudang beli belah sampai sakit kaki.

selama ini aci grab seluar slack kalau terjumpa saja, itu pun andai ada yang longgar dan selesa. kalau ke gudang, payah sangat nak jumpa pilihan hati. sahabat muslimat saya ada yang guna seluar PBSM saja nanti. betapa payahnya nak cari.

kasihan abah dan abang yang terpaksa rela mengikut ke hulu ke hilir.

"have you found the right one?", ujar abah.

"nope", kecewa.

"never mind, next shop. saya boleh tunggu. tak jumpa hari ni, next day boleh keluar lagi. but make sure beli yang you nak pakai, jangan beli then kata ketat, not suitable. you taknak pakai"

ceh. kena penampor sekali.

"sesungguhnya orang yang membazir itu adalah ikhwaan kepada syaithon", tahu?

kamu si pembaca muslimin,

jangan merungut saat menemani saudara perempuan kamu beli-belah. bukan dia cerewet, tapi dia mencari pakaian yang paling menepati syara' (husnu dzon). untuk selamatkan kamu juga. tak mahu gara-gara dia kamu terhumban sama ke neraka Allah (moga di jauhi bagi kita).

kerana zaman ini, pakai sendat-jarang-singkat itu biasa. jadi jagalah saudara perempuanmu supaya tetap menjadi ghuraba' dan luar biasa :) muslimah acuan al-Quran InsyaAllah..

****

tiba di suatu gudang, mak cik saleswoman asyik mengsyorkan seluar itu dan ini. kasihan juga si mak cik.

"you want this or not? if no, I go find another one", ujar mak cik.

"emm.. sorry auntie. labuh semua ok tapi, tapi tight fitted la auntie.. takpa, saya boleh cari sendiri"

tapi dia tetap setia menjalankan tugas. bukan tak sudi, tapi seluar-seluar itu ada saja yang tak kena. sudahlah labuh tunics (sejenis baju, bukan makanan) masih tak dapat di pastikan.

selepas ketika yang lama, terjumpa juga dengan pilihan hati. walaupun size s, ia 'sempurna'. siap ada getah lagi. rare, memang rare.

"adik, nak cuba seluar yang ini?", ujar mak cik itu sambil mengunjurkan sehelai lagi seluar.

"terima kasih banyak-banyak mak cik, saya ambil yang ini saja..", sambil menunjukkan seluar 'sempurna'ku.

"tapi dik, itu seluar ibu mengandung", sambut mak cik tu sambil sengih. tag pink tertulis 'maternity wear' di tunjuk kepadaku sambil menarik kain bberi (stretchable) di bahagian pinggang seluar. "mudahla pegnant mother nak pakai bila boleh stretch ni"

~google image~



oh, terpempam. "mak cik, saya.. saya.. tak menandung". cakap dalam hati cuma.

maternity pun maternitylah. itu sekadar nama saja. yang penting, kita mahu cari yang paling menghampiri kesempurnaan.
 
*****
 
di kaunter pembayaran..
 
"abah, this is maternity wear", sambil sengih.
 
"what?",bulat mata.
 
"ma.. ter.. nity wear" bisik kuat lagi sambil gelak dalam hati.
 
"for what?? nak pakai? serious now. go change nanti you taknak pakai la apa la", kerut dahi abah bertambah. risau jiddan rupanya.
 
*burst* "orang pakai laa.. ni je yang paling ok, yang lain tak ok,tak best pakai"
 
"but you don't have to buy maternity one.. boleh cari kedai lain"
 
"takpa-takpa. boleh pakai, no worries. tak larat dah ni nak jalan"


nota:

payah sangat cari seluar. sarung saja meksi (baca: skirt labuh) tak pun baju kurung atau jubah. di takdirkan terbeli seluar sendat, boleh pakai di dalam. nak ligan (baca: lari) kalau kena kejar beruk di mahallah pun tak susah mana. tiada lagi masalah untuk bergerak walaupun pakai kain :)

wassalam..


supposed to be 'gedung' instead of 'gudang', right? (I wonder..)

10 comments:

.::annemishi::. said...

hahaa.. comel..
mesti longgar seluar tuh kan?

najibah said...

haha (aneh suka buat org segan)

yea, no choice ;)

-Abdul Rahman Fauzi Al-Hafiz- said...

seluar orang lelaki pakai pun ketat ke?rasanya ade jenis yang pattern baggy..something mcm dockers ke ape..

Zahra Ameerah said...

aah la kak, ima biase beli seluar kat tmpt lelaki. sbb dorg punye straight cut je. kalau yg kat ladies..bercutting2..tp mmg ima x byk pun seluar..hehe =_="

najibah said...

dulu beli kt children's wear, tempat kanak2 lelaki. best. longgar & straight cut. tp.. women's wear skarang ni pun susah nk cari waist size (faham2 sendiri. sogan den ckp kt public =.=")

kesimpulannya, itulah masalah men's wear bg sesetengah muslimah

Nur Mawaddah Mohd Shah said...

sama here! not only finding long pants, but cothes too! now, have to end up wearing clothes with double layer. -.-
hot but it coversss. haha ;)

najibah said...

hada:

second you! "panas dunia.. akhirat lagi panas"<< this is my abah sarcastic words whenever i complain him about panass.. -.-"

Nur Mawaddah Mohd Shah said...

haha, yupp, akhirat lagi panas kan, :)

sham moduLLus said...

sorry jibah. when i read your post, i was burst into laughter. sapa nangis. hahaha. btw, betul. jangan ikut nafsu. ikut nafsu mati

najibah said...

Allah.. (segannyo..) gdio hok lucu sgt?

supposed, ini post serious (tak capai target rupanya)