"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Friday, November 27, 2009

enjoy laa puas2~

bismillah..

"hidup ni sekali jea.."
"enjoy laa puas-puas.."
"kang ko nyesal tak sudah.."
"dah tua nanti, taubat la.. habis cite.."

-uik..?? nape nak taubat..?-

"laa, ko nak masok nerake..??"

-mesti la tak nak. tapi ape kaitan neraka dengan taubat?-

"ingat ko ni dah cukup bijak. bijak aku lagi rupenye.. hehehe.."
"biase,la.. waktu kau enjoy muda2, mesti ko banyak buat dose kan.."
"kalau dah buat dose, nerake laa jawapnye nanti.."

-oh, gitu.. tapi bile ye kite masok nerake..?-

"bile ko dah mati, nanti ko di bangkitkan semula"
"sebab tu ko kene tobat sebelum ko mati, dapat masok syurga.."
"uish, ko nih.. tak kan tak belaja agame, kot? budak tadika pon tau"

-dah tu, bile pulak kite mati..?-

"tu keje Tuhan.. ko tak perlu tanya.. dosa tau.."

-adess.. gitu pulak..-
-dah ko tak tau ko mati bile, nape ko konfiden suh tobat bile tua?-
-dah ko kate hidup ni skali je, nape ko kate nnti akn di bangkitkn?-
-dah ko kate kite boleh enjoy skali je, nape ko pecaya akn ade syurga?-

17 comments:

effa_dila said...

teringat line dlam filem syurga cinta..pasangan suami isteri terkejut tgk anak dia yg jahil agama tiba-tiba solat..(lebih kurg ginilah linenya..)

isteri:abang,saya takut la tgk anak kita solat
suami:kenapa pula?biarlah dia solat
isteri:kita ni?
suami:ala..x apalah,nanti kita dermalah banyak2 kat anak yatim..terus masuk syurga

.........................

najibah kazmin said...

betul2. takut tgk ank solat, bkn takut tgk ank x solat kn =)
mcm2 dunia skang ni.. doakn kta sama2 tsabat, ameen..

aku bukan aku said...

hm?

sudah berubah corak?..
hehe..

nice2..

najibah kazmin said...

(oh, ade org perasan...)

asif, menulis tanpa mahu brfikir pnjng (i used to do ths in my prev3 post). the idea jus pop up like that and i write. sorry, some peeps find that writing in 'bahasa rojak', wrong spelling, isnt a good manner =( i think so sometime but we cannot stick on one-type-reader only,ryte?

conclusion: this is mixed-writing-style-blog =) ok,ke?

aku bukan aku said...

hehe

yep..
susah nk kejar kesempurnaan semua orang..
campur2 je..

blend..sng citer..

*ok ja gtu..

najibah kazmin said...

terima kasih atas sokongan anda

ﺧﻳﺮﺍﻟﻌﺎﻣﻟﻳﻦ said...

trima kasey..!! huhu...

najibah kazmin said...

amilin: trima kasih untuk apa,ye? sama2..

fatima said...

tu lah manusia. banyak soalan kalau nak laksanakan perintah Allah. semoga kita tak tergolong dlm golongan manusia begitu=)

suke lah tajuk post ni. enjoy puas2! tapi...

"Bersenang-senanglah kamu sampai suatu waktu....." [51.43]

najibah kazmin said...

timah! =) rindu kt timah.. kte salu tingat kes kt wakaf taman mohabattein, hari ke-4 kt langkawi. ingat lg,x? (^^,) timah berani sgt....

insyaAllah, doakn sama2 tsabat.. ameen.

ﺧﻳﺮﺍﻟﻌﺎﻣﻟﻳﻦ said...

time kasey xder paper..sajer tiru ayat kat atas..

Zafree said...

sajer nak komen skit aper fatima cakap kat atas~

mmg btol kite umat Islam x perlu nak banyak songeh dalam melaksanakan ibadah nie. tapi cuber bayangkan kalau orang tanyer kite "kenapa kita solat?" contohnyer. contoh macam diri aku nie, kalau orang tanyer camtu, aku tak tau nak jawab aper. kalau aku sekadar jawab "sebab dah Islam suro", agak2 orang yang tanyer tu boleh convinced tak? kite kena terima hakikat yang tak semua orang boleh terima jawapan senang2 macam "sebab dalam al-Quran dah terangkan" atau "sebab syurga menanti"

kite bukan nak "persoalkan" apa yang Islam suro laksanakan sebab kite taknak buat, tapi kite "bertanye" sebab kite nak tau sebab apa kite buat aper yang kite buat.

kesimpulannya, kita yang dah melaksanakan perintah Allah nie, kena bertanya jugak kat diri kita "kenapa kita buat (apa yang kita buat)?" so that kita pun boleh terangkan kat orang lain :)

najibah kazmin said...

to zafree:
salam.. thanks for ur superb opinion. mesti lg hebat cabaran kt negara org,kn.

my super-genius-senior@langkawi once said: "sy xtau kenapa sy solat. org lain tonggeng sujud, sy pn ikut je lah"

"erk.."

ada hal yg Allah smbunyikn dan hanya ada pd pngetahuan Dia dan hamba2 yg dikendaki(maaf x ingt ayat mana :) tp, dh byk pn kajian yg di buat regarding do's and dont's in Islam, ada hikmah semua..

ﺧﻳﺮﺍﻟﻌﺎﻣﻟﻳﻦ said...

kenapa kita sembahyang pun masih menjadi persoalan? erm...ingatkan masing2 dah taw tujuan kita sembahyang...
kalau bab ini orang tanya kita sembahyang mudah aja jawapannya, kan rasulullah dah tinggalkan kita dua senjata dan pedoman, Al-Quran dan As-Sunnah...

Knp tanya sebab kita sembahyang dan tak pula tanya sebab Nabi sembahyang agak2nyer...Nabi kan superb dan maksum lak tuh...Ingat lagi tak kisah seorang sahabat tanya Nabi kenapa Nabi bersusah-susah sembahyang walhal baginda itu bebas dari dosa? Tak nak bagi jawapan sebab ramai dah taw jawapannya...cuma mungkin ramai yg terlupa aja...haha... walaupun byk bukti2 saintifik dsb, itu semua hanyalah sampingan yg mengukuhkan hujah, tapi pada pokoknya, semuanya berbalik pada diri kita sendiri kenapa kita buat suatu perkara tu... Allah tidak menyembunyikan daripada kita, cuma kadangkala kita yang kene cari sendiri jalan itu...dan semua itu atas keredhaan dan kehendak Allah... Contohnya,cam Schrodinger equation..Allah tak sembunyikan ilmuNya drp manusia, cuma Allah menentukan manusia yg menerimanya...Dan barangsiapa yg berusaha, maka sesungguhnya setiap kesusahan itu ada bersama kemudahan yang dijanjikan Allah.. Wallahu A'alam...

najibah kazmin said...

thanks Dr amilin.. mksd kte ada pkara2 yg Allah smbunyikn tu mcm ajal maut, jodoh sume2 tu. still, ada pkara yg Allah smbunyikn hikmah ntuk uji ketaatan hamba. cth: perintah Allah ats nabi Ibrahim, smbelih anaknya.. (betulkn kalau silap)

ptnyaan saidatina aisyah? ke shbt lain? ntuk jd hamba yg brsyukur, kata baginda.. subhanAllah.. baginda mmg superb dn sgt2 hebat.

p/s: if u happened to know him in my prev comment, (surely u know..) do look after him. he's kind of great asset for muslim.

do correct me if i'm wrong.

ﺧﻳﺮﺍﻟﻌﺎﻣﻟﻳﻦ said...

thanks Dr najibah...
memang bersetuju dengan perenggan pertama tuh...anda faham apa yg saya maksudkan sebelum nih dan xperlulah nak explain dan bukan bertujuan untuk memberi kenyataan yang kontradiksi...dan yg pasai pertanyaan tuh pula, kedua-duanya pun pernah tanya, cuma dalam memberi pendekatan yang lebih luas, menggunakan watak para sahabat merupakan pendekatan yang lebih dekat dan general bagi saya, dan juga suatu yg lebih dapat diterima umum..walau bagaimanapun, boleh aja kalau nak kata saidatina aisyah yg bertanya, x salah...Ni hanyalah my opinion semata-mata...

N btw who's "him" that u meant?

najibah kazmin said...

oh, tenang2.. terasa sedikit tegang di sini.. =)

*atau sy je perasan*

*sila abaikn*

*argumentasi picisan cuma*


who's he..? =) pm for more information~