"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Thursday, October 14, 2010

lesson of life

Bismillah..

“kamu di sana, kemari sekejap”, arahan Ilyaa tak ubah macam hulubalang istana.

mata tepat menyapa susuk tubuh yang khusyuk menulis di meja study.

“patik sedia menghadap. apa mahu tuan puteri?”, membuka langkah perlahan menghampiri cubical roommate.

“beta ada soalan cepu cemas. adakah tuan hamba sayangkan beta?”, ini melampau tapi boleh di terima lagi.

“beta?? apakah? apakah? bersayang-sayang bagai.. wuu”, geli hati Hana.

lucu, pecah tawa.

roommates yang pening-pening lalat mentelaah physiology. tutup kitab.

“tadi baca pasal ‘ucaplah sayang sebelum terlambat’. saja nak praktis kat SAYANG. boleh?”

“oh, no! roommate ku keputusan sambungan neuron di otak. minumlah enfagrow, mampu merangsang penyambungan neuron di otak bayi.. bla.. bla.. bla.. ”, ala-ala promoter dalam iklan TV.

“chait, tuan hamba! berani-berani mennyamatarafkan beta dengan bayi..”, bantal kecil warna pelangi bentuk lolipop melayang.

“haha. baiklah-baiklah. ampunkan patik.. nak cakap apa sebenarnya?”, riak wajah berubah serius. cubaan untuk fokus.

“jawab la dulu.. sayang ke tak?”, sengih menampakkan barisan gigi yang putih tersusun. ada gaya dentist berkaliber!

“nak jawapan tipu ke jujur?”, angkat-angkat kening.

dush. rasa nak telan manusia.

“cakap dengan pokok lagi senang. ada ke orang mintak jawapan tipu?”

“hehe.. saja main try test tengok. hurm.. sayang la jugak.... kot. ok... geli, geli”, usap tengkuk. meremang.

“oh, terharunya...", wink-wink mata kanan gaya hero filem melayu lama mengurat anak dara.

"haha.. fine, roomate ku kelakar.. tembak, kang.. cepat la"

“ok-ok. serius. daku sayang kamu bersangatan.. makanya...”

“makanya...?”

“makanya.. daku ingin menyampaikan hasrat hati ku kepada mu”

“ai.. ai.. I’m straight even am from all girls school!

kena baling bantal lagi, di tambah sedas dua cubitan.

noted la yang tu! orang tua-tua habaq, jangan nyampuk kalau orang tak habis cakap lagi.. kan dah kena”

“haha.. baik-baik. sembah patik harap di ampun”, sepuluh jari tersusun rapi di bawa ke atas kepala ala-ala menghadap sultan Melaka era sebelum merdeka.

“kamu dengan Fuzail, ok?”

tiba-tiba.

conflict dalaman sikit-sikit, biasa la dalam gerak kerja. nama Fuzail turun dari langit ni kenapa?”

“tara pappa.. saja tanya.. kalau pasal kerja, takpa la..”

“.. ayat lain macam...”

“takde,la.. saja ingatkan.. kita kan insan, pelupa.”

“betul-betul. oh,wait. lets’ start our tazkirah session for today

betulkan lipatan sila atas tikar rotan. saling menghadap. al-fatihah..

people nowadays kan suka guna term kerja, study and so sebagai alasan menghalalkan tindakan mereka. memang Islam tak larang bekerja, study tapi ada adab-adab Islam yang kita kena patuh.. especially as muslimah. sayangnya, ramai yang overboard.. calling-texting till mid night. bergelak ketawa, berkongsi cerita personal. ‘kami hanya rakan sekerja or we are only bestfriend’, they said. Allah knows kan.. kita tak boleh sorok. syaitan sentiasa berusaha menampakkan indah perbuatan buruk yang kita lakukan.. whay say you?”

cannot agree more.. it's easy to spit those words but to walk the talk, you need extraordinary mujahadah.. salah satu cara, dekatkan diri dengan orang-orang soleh supaya sentiasa di beri peringatan. dan janganlah buat apa yang kita rasa boleh menimbulkan fitnah buat diri”, senyuman ikhlas.

sure.. takut sangat Allah uji. hidup awak sekarang mesti jauh beza dengan zaman girl-school dulu, kan?”

meaning?”

“dulu, Hana tak perlu bother pun nak interact dengan lelaki.. stand on your own, perempuan je semua. girl’s power! tak rasa hebat ke?”

naik troli, tolak laju-laju sendiri.

girl’s power! rindu ayat tu. woman can live without man. proven! haha.. ok,ok itu semangat zaman kanak-kanak.. kita semua saling bergantungan.. eh, why out of the blue talking bout this?”

“tiba-tiba terfikir. macam mana Hana handle semua ni? girl school with no friends from opposite gender before. tak rasa susah ke bila bekerja dengan 'makhluk asing' as said come from the Mars?”

curious.

malasnya nak buka kotak memori tebal yang kalau kira terzahir, boleh berdebu dua inci.

diam.

only if Ilyaa know what i've been through for years..

"I'll not forever be in that so-called safe zone. . ."

perit. senyum segaris.

Ilyaa mengangkat wajah. keningnya bertaut di tengah.

*******************************************
[nota kaki]

berhasrat me-ristricted-kan pembaca blog ini kepada sisters sahaja. (sebab: banyak entri bias wanita)

i) private
ii) private
ii) private

yang di atas saja mampu di fikirkan. sebarang cadangan, pertanyaan dan pendapat amat di alu-alukan.

terima kasih.

12 comments:

aku bukan aku said...

salam alaik wbt.


same ending huh..
hehe..

'kehilangan' dulu2 pn mikir bab ni juga..

malas pikir..cmne ek?

last2 pop out light bulb out of nowhere..
buat dua blog?
umum dan private?

y umum itu di generalisasikanlah situasinya..
kan?


ntah..
malas sbnarnye..huhu
makin tua makin malas..
tunggu kudrat x dpt lawan graviti baru tahu..
=.=''

ok2..serious..
*straight face*

terpulanglah..
ada rahsia y ptt dibiarkan rahsia..
=)

moga d permudah urusan..

mawaddah said...

najibah, kalau nak buat private, jangan lupa add saya tau. hehe :)

najibah said...

to qusyairi:

wa'alaikumsalam wbt

terfikir juga. total: 4 blog =|

tak merancang nk cerita rahsia pn. hanya cerita 'kita-kita'. tp kata org, dr penulisan, manusia menilai. (we can't control one's mind,kan) faham tak?

pros & cons

*battle inside*

Allahumma ameen

to hada:
tak pernah try lagi. InsyaAllah kalau jd private kte invite.. no worries =)

najibah said...

+ to qusyairi:

the idea is there but not the ending. sepatutnya ada sambungan. mungkin dlm versi private, who knows..

thanks

lukpi said...

eh jgn private!!
jgn jgn jgn

Sorrow said...

dr penulisan, manusia menilai

yup...correct. Inherently proved.so, you could infer from that and plan your next move.. But remember, "don't seeks others pleasure while you disobey Him in the process, and one that seeks His pleasure while causing other to be XXXX-aaargh, i forget "...(there's an athar on these,athar can be a hadeeth or not but a hadeeth is always an athar..this one i don't remember whether it is from the prophet or the companion and I forget the actual matan)same goes with me, I shouldn't be reading your blogs when I know your a sis and you're nearby if you're in kuantan...haha, this implies one thing..Knowledge doesn't guarantees amal, if so, then it will be 'Ilm, where it leads one to be closer to Him instead of further away from Him... a friend of mine once told "ntahla...study bnyk sgt nnt hati gelap"...so, if study which suppose to be good would smother one's heart with darkness (in excess, where one adopt a studious life and leave the dzikr,etc), then what can you expect from lagha???luckily we have the Holy Quran..though not at par with the Ahlul Quran, one can read it without understanding it (understand here doesn't mean knowing the translation, lots of mushaf are with it at the moment)and yet still purifies the heart (there's dalil on these also, seek it yourself)...ok, i guess the night is still far...20:30..see the tafsir on this yourself...
waffaqakillah..

btw, if you come across the real matan, care to post it in your blog...i'm too lazy to look it uo for myself...and 1 more..just make that post viewable..it would be useless if you post it yet people wouldn't be able to read it..haha

wslm...may Allah guides us..

Minn Edina said...

Betul tu akak. Sometimes bila ada rasa untuk berkongsi sesuatu yang more to our experience, mesti fikir-fikir more than 10 times. Hehe.

Selalu je sampai di akal fikiran untuk restrict-kan pembaca blog kepada sisters sahaja seperti yang pernah saya buat sebelum ni.

Malangnya, mesti membantutkan cadangan akal tu bila fikir, "Aku nak benda yang aku sampaikan ni, semua dapat"

Last-last, cerita-cerita experience (between sisters) yang dengan harapan untuk dikongsi dengan semua orang, agar semua orang dapat benefitnya tu terkubur begitu sahaja..

=.="

Btw, akak, kalau nak restrict, jangan lupa saya ye :)

Minn Edina said...

Hehe. Ima la akak. Kawan Izni.

najibah said...

lukpi:

i'll take that into account. thank you.

sorrow:

mind if i ask, what is meant by athar? thanks for your reminders, anyway.

*thinking & muhasabah*

may Allah bless

ima:

faham sgt ^^
jap, ada ke application untuk restrictkn blog readers kpd sister je? sangat nak cuba kalau ada.

p/s: kalau tak cakap kawan izni pun akak kna la ima =) selamat berjuang di bumi sana!

Sorrow said...

Literally : Imprint, impact, sign or vestige inherited from the past, or "the remains of anything"
Technical :3 opinions
a. synonymous with hadith, imam al-Tahawi named his two books Sharh Ma'ani al-Athar. Imam Ibn Jarir al-Tabari named his books as "tahdhib al-Athar"..etc
b. Athar and hadith are distinctive terms, athar is the sayings, actions and approvals of companions and successors and hadith means the words of the prophet, his actions, tacit approvals and characteristics. Nevertheless, Khurasani's scholars used athar for what has been reported by companions, their words and approvals.
c. Athar is more general han hadith because hadith is exclusively for the prophet (s.a.w) while athar includes the prophet as well as the companions and successors. Therefore every hadith is athar but not vice versa.

Introduction to THE SCIENCE of Hadith, Ismail Abdullah, Shayuthy abdul manas, IIUM Research Centre

Minn Edina said...

hehe. mana la tau kot kot akak lupa..

restrict blog readers kepada sister je?

yg sy buat sebelum private kn la. n invite kwn2 yg kita nak je. Hehe.

Last-last, sy bukak balik. Sebab kawan2 sy marah, bila dia orang nak bukak tapi tak dapat, sebab sy x invite. Hehe.

p/s: akak pun! :)

najibah said...

sorrow:

jazakallahu khairan atas pencerahan

*makin banyak tak tahu*

"Allahumma faqqihna fid deen"

ima:

ghenyah la pulak nk invite sorg2. (tak rajin) nnti la akak istikharah dulu macam mana. doakan Allah tunjuk jalan terbaik =)