"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Saturday, October 2, 2010

science of art

bismillah..

"aahhh.. kecewanya na'a", na'azira mengeluh kecil memecah sepi suasana di lecture hall year one. waxed separuh berukiran gigi yang patah di letakkan atas meja. badannya di sandar ke dinding. keluhan berat di lepaskan.

mata-mata lain melirik, tersengih sambil menelan liur. "naudzubillah.. Ya Allah, janganlah uji", hati kecil berbisik. bayangkan hampir sejam atau lebih berusaha demi mengukir sebatang gigi, tiba-tiba sahaja waxed yang di import khas dari England itu patah. sedih dan kecewa lagi-lagi buat para amatur, first timer.

"takpe na'a, try lagi buat yang baru", sahabat memberi semangat.

"nantilah na'a buat.. nak rehat", na'azira bersuara lemah sambil memerhati rakan lain yang makin berhati-hati membelek sculpture.

tooth carving berbeza daripada assignment physiology atau biochemistry yang boleh bincang jumpa jawapan dengan kawan. it's heart-breaking assignment. bila dia patah, patah jugalah hati pengukir. semakin mampu mencerna maksud kata-kata senior buat ibu bapa sewaktu open day tempoh hari;

"kalau anak call menangis-nangis sebab tak dapat balik cuti, assignment banyak atau patient buat masalah, jangan risau.. biasalah tu mula-mula.. dia perlukan semangat,ja"

di sebalik kemungkinan menghabiskan lagi 1-2 jam mengukir semula, tooth carving agak menarik juga. sesekali praktis soft-skill mengukir setelah sepanjang minggu memerah otak dengan ilmu sains yang memerlukan cakna minda tahap tinggi,

Dr Bo Bo beralih dari meja ke meja, memerhati anak muridnya yang khusyuk mengukir. "this is ok.. you can have up to second or even third trial.. nothing wrong. did you know that dentistry is known as science of art?", Dr Bo Bo membangkitkan suasana.

isi kelas mendongak.
********************

science + art = dentistry

benar.


selain melukis tulang-temulang untuk subjek anatomy

setiap minggu wajib ada assignment 'mari mewarna'

kali ini, di tambah dengan tooth carving pula

a lot more to come

p/s: adik-adik yang dilema sciences vs arts, di persilakan untuk terjun ke bidang ini

6 comments:

Su'ai Ysff (onyx_myc1510) said...

p/s: adik-adik yang dilema sciences vs arts, di persilakan untuk terjun ke bidang ini

undeniable~~!!
haha!!! great quote~!!! =D

mawaddah said...

wahh najibah! so u also had fun wif the tooth-carving kan? hehe
besnyerr baca! now i noe more bout dentistry! haha!chey2 najibah ;)

najibah said...

to su'ai:

thank you~ promosi2.. recruit junior ^^

to hada:

come and join our community =) tooth carving supposed to be interesting but.. no more when i realized it took more than 3 hours to finish it! (3 and half hours in exact. i'm done with my 1st master piece yang tak jadi sgt 8.30pm-12.00am) plus my undone dental survey assignment and a lot of other things to be settled. first time, lambat sikit kot. dah biasa nnti, hopefully in 30 mins siap! *.*

me said...

kak qayyimah likes this post! ^-^

najibah said...

to me:

kak qayyim ke nih? (^^,) *oh, shegan la kalsmate bace.. adess*

محمد حذوان بن حميدان said...

(^_^)