"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Thursday, October 28, 2010

lesson of life #2

[dewan terbuka]


Satu jeritan datang dari atas, tingkap kelas 3 Aurum. Serentak, terhempas sebiji telur tembelang di kaki. Busuk! Nyaris saja kena kepala.

Galak ‘geng Amir’ menghamburkan tawa.

“oh, Hana.. gadis Palembang.. hahahha”

Menoleh sekilas. Senyum tawar di ukir lantas membersihkan sisa telur yang melekat pada kasut kulit berwarna hitam berkilat.

Siapa tak kenal ‘geng amir’?

Itu bukan kali pertama...

********************

[3 Aurum]

“beb, kau dah buat problem ke hari ni? Pahal Puan Rosnah panggil?”, tanya Rina.

Amir mengangkat kening. “sejak bila Hana tu jadi kaki report? Nak kena ni...”

Terjelepuk Hana jatuh bagai nangka busuk. sengaja kaki Amir menghalang laluan.

“Amir!”, jerit Liana.

‘Makin lama, makin menjadi-jadi. Tak padan dengan budak baru’, getus Yana dalam hati.

“maaf la, terlanggar kaki kau”. Bengkak juga hati Hana. Tudung labuh putih, bertompok kelabu bila tercium lantai.

Rambut separa bahu di sisir dengan jari. Senyum sumbing terhadiah dari Amir.

Sabar Hana, sabar.. ada ‘agenda’ lebih besar perlu di utamakan.

********************

[Kantin]

“Kau pahal macam ayam mati bini? Puan Rosnah sebat kau??”, siku Rina bertemu bahu Amir.

Geleng.

“weh, aku blah beli air jap”, Rina berlalu.

Sentuhan lembut singgah di lengan Amir.

Tersentak.

Hana?? Amir menyentap kasar.

Hana melarikan jari. merenung dalam anak mata.

“kau ada masalah?”, sengaja mengaju soal yang dah tahu jawapan.

Membatu.

“kalau Amirah ada probs, aku boleh tolong”

“don’t you ever dare..”, jari telunjuk tepat di hadapan muka Hana.

“tak suka aku panggil Amirah?”

Pang!

“jangan kata aku tak bagi amaran!” bangkit, berlalu.

Pijar wajah di tahan. Ni baru tamparan wanita...

********************

[wakaf]

“sorang? hurm.. takziah...”, Hana bersuara.

Amir menoleh. Tajam.

“pahal?”

“Puan Rosnah ada bagitau aku hari tu”

Takungan jubir mata di tahan.

“apa yang kau tau?”

not too much if i say.. as much as Puan Rosnah tau?”

Sepi.
open je ngan aku. Aku takkan gelak kalau kau nangis”

“arghh.. aku tak lembik la”, keluhan berat di lepas.

“sape cakap kau lembik?”

Diam.

Pandangan terlontar pada pokok kaktus yang menghias sekitar wakaf.

I’m not a perfect person...~ [message alert tone]


“there's many things I wish I didn't do.” Hana melagu senada.

“ingat geng malaikat tak layan lagu-lagu macam ni”, sinis.

Ketawa kecil. “sebab aku bukan malaikat. Ntah.. as long as lagu tu ada makna, aku layan je. Betul,kan. Kita semua ni mana ada yang perfect. Kau, aku, semua tak perfect. Kau buat dosa, aku pun buat dosa jugak”

at least hidup kau lagi perfect. tak miserable macam aku”

“mana tau?”

Ketawa.

“kalau tak, kau dah lama jadi macam aku, Rina.. hidup segan mati tak mahu. Merempat kasih orang yang dah mati pun sekarang. geng set... ”

“shut!” Hana memotong. Serius. “kau nak jadi ke?”

Senyap.

“apa wasiat nek ngah?” Hana pancing bicara.

Amir menoleh. “kau tahu?”

Senyum nipis.

“aku boleh tolong kau...”

“shooot... aku taknak jadi lembik. Lagipun, aku tak pernah janji dengan nek ngah”, tangan di angkat paras bahu, signal surrender.

“jadi perempuan feminin tu lembik?”

“kalau tak, takkan bapak aku sebat mak aku sampai mati. Arghh... ”

“astaghfirullah..”

Hela nafas di lepas, perlahan.

“perempuan ni tak lembik, Amir. Kau sepak aku hari tu, nak tercabut rahang bagai.. nasib temporomandibular joint aku kuat. Haha.. Cuma kuat perempuan tu tak sama dengan kuat lelaki.”

“maksud kau..?”

Hana bangun, buka langkah.

“tutorial dengan aku”, senyum. Tunduk gaya wanita kehormat british.

“oh, no!”

2 comments:

.kid. said...

salam :)

cite ni tak abis ke?

najibah said...

to kid:

wa'alaikumsalam..

=D *sengih*

takda idea.. nak tolong sambung? ;-)

p/s: kid ni tgb ke dulu?