"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Saturday, July 2, 2011

stu-DENT diary: senarai harga rawatan gigi 2010 (MDA)

bismillah..

berikut adalah senarai harga rawatan gigi yang di syorkan oleh Malaysian Dental Association pada tahun 2010.


klik gambar untuk paparan yang lebih jelas

lepas-lepas ni kalau ke private dental clinic, ada lah ilmu sedikit tentang range harga rawatan.

mahal mak aihh..

tak perlu risau untuk ke klinik kerajaan dan menunggu Q yang panjang. atau menggunakan faedah rawatan pergigian oleh majikan anda secara berlebihan.

serbulah mana-mana dental hospital di universiti dan dapatkan rawatan percuma!

anda akan di layan dengan baik sekali oleh bakal-bakal Dr gigi Malaysia.

sebab:-

1) bakal Dr gigi memerlukan anda untuk pengajian mereka.

2) pensyarah mereka akan memantau hasil kerja & membuat penilaian. kiranya mereka wajiblah buat dengan sehabis sempurna.

tapi... harus di sign dahulu consent letter :) maklumlah, pelajar..
lokasi: dalam kereta patient
"meh, meh naik. pak cik dari klinik gigi tadi. dah dua kali rawat kat sini. bagus betul"
"oh yeke.. pak cik sakit ape?"
"biasalah dah tua ni. gigi banyak masalah. Dr Nurul (bukan nama sebenar) yang rawat pak cik. alah.. yang sekali (partner) dengan Dr Ahmad (bukan nama sebenar) tu.. kamu kenal?"
"oh.. kenal, senior saya"
"eh? kamu ngaji gigi jugak?"
"baru-baru je pak cik"
"bagus bagus. pak cik dengan mak cik suka betul dengan rawatan diorang. tu la.. pak cik ada cakap dengan Nurul tu, lepas habis mengaji ni, jadi la menantu pak cik. tapi dia senyum je"
err.. ha ha (^ .^ ") berat nanang..
sekian.

p/s: siapa mahu jadi patient saya waktu clinical year? (andai panjang umur dan di izinkan Allah) pm cepat :)

18 comments:

-Abdul Rahman Fauzi Al-Hafiz- said...

mcm mane nak jd patient anda kalau gigi dah sakit... ;) terpaksa makan ponstan untuk setahun la...

najibah said...

bro rahman:

betul jg. tp kalau kuat mujahadah makan ponstan, silakan.

kalau dah sakit sy passkn pd bro rahman ya(zalim sy kalau biarkn). booking ni untuk yg belum chronic. scaling misalnya.

p/s: sampaikan salam buat kak rahmah dgn lafas assalamualaikum :)

Mohd Herie Dahlan said...

share patient... :D

erm, aritu masal IKOD, ada sorang pakcik ni excited nak mai check gigi... :)

najibah said...

herie:

InsyaAllah, kena buat promotion lebih ni.

ada contact pak cik tu? boleh masuk senarai patient

Sirr al-Asrar said...

aii,offer2 nie nak cari bakal pak mertua ka??

najibah said...

ust hisham:

jelas kot ana tulih 'patient'. ust nampak ana tulis bakal pak mertua ka?

kot la dpt tlg2 senior di samping diri sendiri nnti (tlg cari patient ya)

Nur Mawaddah Mohd Shah said...

me! * angkat tangan* hahah

nak rasa la macam mana Dr Najibah check gigi Hada nii..haha! :)

najibah said...

lambat lg la hada nk dpt Dr tu.. hehe.. jom2 datang sini nnti kte buatkan ^.~

Zahra Ameerah said...

ima nak jadi~

najibah said...

setahun lagi, ima check jadual bila free ^^

panda putih said...

dell mahu!!

Zaila.. said...

can i do scaling wif u?

najibah said...

kakak dell:

booked! ;)

zaila:

sure, InsyaAllah if you can wait at least until september 2012 :)

jscomey said...

Itu range harga spital kerajaan ke private? ke same aje harganya mana2 spital?

jscomey said...

Itu range harga klinik kerajaan ke private? ke same aje mana-mana klinik?
terima kasih

najibah said...

jscomey:

ini lebih kepada private practice. tak pasti juga klinik kerajaan macamana sbb charge untuk goverment servant, student, semua lain2

PelikBinAjaib said...

Salam. Jumpa pun senarai harga rawatan Gigi di Malaysia nie. Mohon kongsi ya. :)

najibah said...

w'salam.

silakan, moga bermanfaat