"meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia adalah riak manakala melakukan sesuatu amalan kerana manusia adalah syirik yang nyata"

~menulislah kerana Allah~

Friday, July 29, 2011

law of courtesy

bismillah..

masing-masing tengah seronok mencalit warna di dinding bilik. bukan, bukan menconteng. buat mural cuma. macam lukisan dinding gitu.

berkatalah dua sahabat sebangsa dalam bahasa ibunda mereka. tidaklah kami ini dapat memahami.

tiba-tiba...
"can't you see there's five of us over here? it's rude to speak your lingo in public while others cannot understand you".
oh ya. dia ini juga sebangsa dengan yang berbual tadi.

0.o bulat mata.


baru mula cakna. kalau kita dalam sebuah kumpulan, sila cakap bahasa yang semua orang boleh faham. walaupun kita bercakap dengan kawan sebangsa kita.

pernah saja saya usik Pei Ying (tak kenal.takpa) yang ber-mandarin dengan Ah Sun. tenung dia sambil buat muka tak faham. mungkin dia serbasalah, sebiji-sebiji dia translate kan.

"no offence, Pei Ying. I didnt..." "oh, no. no. it's ok, I can translate it for you"

noted!

'always be courteous. no one is so insignificant that their feelings mean nothing'

this is the law of courtesy-nowhere in your two inches-thick-text-book.

4 comments:

Nur Mawaddah Mohd Shah said...

Najibah, saya setuju! tapi, kadang2, they still berbual in their own language when in a group. n im like ok....... haha :)

anis said...

so sweet nye pei ying tu :)

patenjihah said...

eh, macam pernah happen dalam kuliah saya. sorang student (malay), dia cadang ada rule wajibkan student non-malay untuk speak either english/malay only bila buat kerje in group with other races.

haha bunyi macam "heh, xperlu kot sampai nak ade rule. pandai2 ar nego sendiri". but dia memg suka bagi opinion org x dijangka :p

najibah said...

hada:

hehe.. tu la, bila diorg majority, mgkn mereka tak perasan kn. the best way is, terima je la manusia ni mcm2 :) but we (as a muslim some more) must be well-manered kn

angah:

pei ying ni mmg lemah lembut ^^

jihah:

wah, rule bagai =) ade google2 skit before menulis (nk tulis pn kna google =.=') rupanya perkara ni mmg widely discussed.

as if kalau kta ckp dlm bahasa yg org lain tak faham, dorg mgkn suspicious kta mcm nk sorok something. supposed to, excuse urself (manner in Islam pn larang brbisik depan umum,kn).

tp kalau kte personally, tak kesah sgt :) mgkn boleh jd chance untuk belajar foreign dialect or languanges kn..

it depends, ada org sensitive, ada org tidak